Már módosították a közműadót

2012. november 27. kedd - 17:15 / piacesprofit.hu
  •    

Az Országgyűlés kedden elfogadta azt a törvénymódosítást, amelynek értelmében mégsem mentesülnek a közművezetékek után fizetendő adó alól a földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító tulajdonában álló vezetékek.

Az Országgyűlés előző kedden döntött arról, hogy adót kell fizetni a közművezetékek után 2013. január 1-jétől, a teher mértéke pedig 125 forint lesz méterenként. A földgáz-szállítási és a villamosenergia-ipari átviteli rendszerirányító – azaz a Földgázszállító Zrt. és a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. – tulajdonában lévő vezetékek a fideszes Dióssi Csaba módosító javaslatának elfogadásával mentesült az adó hatálya alól.

A jogszabályt pénteken hirdették ki, ám már aznap a Tisztelt Ház elé került a törvénymódosításra vonatkozó javaslat, amely a Mavir és az FGSZ Zrt. mentességének elvéterére vonatkozott. A nemzetgazdasági miniszter, Matolcsy György indoklása szerint erre a módosításra azért kellene sort keríteni, mert, bár e közművezetékek stratégiai jelentőségűek, tulajdonosaik képesek az adó megfizetésére. “Az arányos közteherviselés elvéből tehát az következik, hogy e mentességek ne illessék meg az érintett adóalanyokat”.

A közművezetékek adójáról szóló törvény alapján az adót közművezetékek (víz-, szennyvíz-, csapadékvíz-elvezetési, földgáz-, hő- és villamosenergia-ellátási) valamint hírközlési (hang-, kép-, adat és más információ továbbítására alkalmas) vezetékek közterületen futó részére, illetve a több fogyasztót kiszolgáló vezetékek közterületnek nem minősülő földrészleten elhelyezett része után kell majd megfizetni. Az adó a vezeték tulajdonosát (önkormányzati tulajdon esetén üzemeltetőjét) terheli, több tulajdonosnál a részesedés arányában oszlik meg az. Mentességet az állam és a helyi önkormányzatok kaptak.

Az adót a vezeték nyomvonalának méterben kifejezett hossza alapján állapítják meg, mértéke minden megkezdett méter után 125 forint.

A hírközlési cégek ugyanakkor sávosan meghatározott kedvezményt kaptak, a vezeték
–          170 ezer métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 20 százalékát,
–          170 ezer métert meghaladó, de 250 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 40 százalékát,
–          250 ezer métert meghaladó, de 300 000 métert meg nem haladó része után az egyébként fizetendõ adó 80 százalékát,
–          300 ezer métert meghaladó része után a fizetendő adó teljes összegét
kell megfizetniük.

Az adót évente március 20-ig kell bevallani, és két egyenlő részletben (március 20-ig és szeptember 20-ig) kell majd a jövő évtől megfizetni.

Adózás
Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor