Már idén jöhet az új munkaszüneti nap

2017. február 21. kedd - 12:10 / PP/MTI
  •    

Balogh Zoltán szerint a gazdaságnak sem okozna gondot a plusz munkaszüneti nap, sőt a turizmusnak még jót is tehet. A munkaadói szervezetek ugyanakkor határozottan nem támogatják az ötletet.

Az értékek és az érdekek találkozásának nevezte nagypéntek munkaszüneti nappá nyilvánítását Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, aki az előterjesztés hétfői, parlamenti ismertetésekor elmondta: a változtatás elfogadása esetén már idén tizenegyre nőhet a munkaszüneti napok száma.

Balog Zoltán szólt az intézkedés várható pozitív hatásáról a turizmusra, és úgy ítélte meg: az elmúlt években a gazdaság növekedése érdekében tett kormányzati intézkedések pozitív hatásai többet nyomnak a latba a gazdaság szempontjából, mint egy fizetett szabadnap elrendelése. Hangsúlyosan szólt arról, hogy ezen szempontokat sem kívánják figyelmen kívül hagyni, de azt, hogy a gazdasági helyzet most lehetővé teszi az intézkedést, szimbolikusan az is jelzi, hogy Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter is az előterjesztők között van – közölte az MTI.

ember pihen a fűben

Kép:Sxc

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ugyanakkor az ötlet felmerülésekor jelezte, nem támogatja a javaslatot, ugyanis mindez 20-25 milliárd forint kiesését jelent a gazdaságnak, és a tervezet nincs kellően előkészítve. A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ) szerint sem jó az ötlet. Ahogy korábban közölték, a magyar gazdaságra és a vállalkozásokra nagy nyomás hárul a nemzetközi versenytársak részéről, egy plusz munkaszüneti nap csökkenti a GDP-t, becslések szerint mintegy 0,3-0,4 százalékkal. Az MGYOSZ szerint az egyre általánosabbá és súlyosabbá váló munkaerőhiány miatt különösen rosszkor jönne az intézkedés, hiszen így az éves munkaidőalap, mintegy fél százalékkal csökken.

Nagypéntek Európa tizennégy országában munkaszüneti nap – mondta a miniszter, hozzátéve: számos országban – gazdasági sikerességtől függetlenül – több munkaszüneti nap van egy évben: Németországban tizenhét, Bulgáriában tizenhat, Szlovákiában tizenöt, Horvátországban tizennégy, Ausztriában tizenhárom, Csehországban és Lengyelországban is, Dániában tizenkettő, ahogy Franciaországban és Belgiumban is.

Ezt a javaslatot már tavaly benyújtották, Balog Zoltán mellett Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes is támogatta. Orbán Viktor októberben jelentette be, hogy ezt tervezik, úgy volt, hogy a decemberben szavaznak is róla. Aztán hirtelen lekerült a parlament napirendjéről a nagypénteki munkaszüneti napról való döntés.

Itt találja, milyen munkaszüneti napok lesznek idén, ha a javaslatból törvény lesz.