Már csak 3 napig lehet növénybiztosítást kötni

2017. május 26. péntek - 10:30 / piacesprofit.hu
  •  
  • Előfizetés

Fontos határidő közeleg a gazdálkodók számára, ugyanis már csak 3 napig lehet növénybiztosítást kötni a 2017-es évre. A biztosítással még nem rendelkező termelőknek javasoljuk, hogy keressék fel a területileg illetékes falugazdászukat, akik segítik őket a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara felhívja tagjai figyelmét, hogy a növénybiztosítási szezon a végéhez közeledik, a biztosítók felé legkésőbb május 31-ig lehet növénybiztosítási ajánlatot tenni. A piaci biztosításoknak számos előnye van, hiszen egy jégkár esetén néhány hét alatt rendezik a kárt a biztosítók, és nem kell várni a következő év márciusáig, mint az állami kárenyhítési rendszerben. További előny, hogy amennyiben a termelő rendelkezik az egységes kérelemben, valamint a kárenyhítő juttatás iránti kérelem adatai alapján számított üzemi szintű referencia hozamértékének legalább felére fedezetet nyújtó mezőgazdasági biztosítással, akkor a neki járó kárenyhítő juttatás maximális összegét, ha nem rendelkezik, akkor csupán annak felét kaphatja meg.

Kép:sxc

Kép:sxc

A 2017-es évben rekordszámú, 5000 feletti kárenyhítési kérelemre számolnak a szakemberek, hiszen a téli és a tavaszi hónapokban minden kultúrát komoly károsodások értek már eddig is. Az előző évek tapasztalata szerint a jogos kárenyhítő juttatásban részesülők csupán 10 százalékának volt megfelelő biztosítási szerződése.

A NAK biztosítási szolgáltatása a növénybiztosításokra is megoldást kínál. Ezért a biztosítással még nem rendelkező termelőknek javasoljuk, hogy keressék fel a területileg illetékes falugazdászukat, akik segítik őket a megfelelő kamarai biztosítási konstrukció megtalálásában.

A biztosításhoz legfeljebb 65 százalékos díjtámogatás is igénybe vehető. A biztosítási díjtámogatás igénylése az egységes kérelem felületen tehető meg legkésőbb június 9-ig, de már csak a munkanaponként 1 százalékos szankció mellett. Szintén az egységes kérelem felületén kell jelezni június 9-ig, hogy az érintett ültetvény termőre fordult-e, hiszen az agrárkár-enyhítési rendszerben csak a termő ültetvény után igényelhető kárenyhítő juttatás – olvasható a NAK közleményében.

Húsz perc alatt egy milliárdnyi kár – ezért isten csapása a jégverés
Húsz perc alatt okozott egymilliárd forint kárt a Mátrai borvidék borászainak a múlt heti jégeső, de ez pusztán az idei kár. Az elvert szőlő jövőre is csak fél termést hoz – nyilatkozta Ludányi József, akinek csak a friss telepítését tépázta meg a jég. A mátrai borász szerint a gazdák majd felvásárlással próbálkoznak, hogy kihasználják a kapacitásaikat, de ilyenkor fölmegy a szőlő ára, és a hitel is drága.