Már az állam is sokallja az adókat

2017. augusztus 07. hétfő - 10:38 / PP/MTI
  •    

Elsődleges feladatnak tartja a béreket terhelő adók csökkentését az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke. Domokos László szerint Magyarország még mindig túladóztatja a munkát a környező országokhoz, illetve az Európai Unió átlagához képest, ami hátrányt jelent a versenyképességben.

Magyarország érdeke, hogy a gazdasági lendület fennmaradjon, aminek fontos feltétele, hogy ne legyen nagyobb adóteher a béreken, ne legyenek magasabbak a munkát terhelő járulékok, mint versenytársainknál – fejtette ki az M1 műsorában Domokos László.

Hozzátette ugyanakkor, jelenleg még nincs olyan helyzetben a költségvetés, hogy a kiadási oldalt csökkentse, mert sok elmaradt állami feladat van, amit finanszírozni kell. A számvevőszék elnöke szerint a gazdaság fenntartható     fehérítéséből származó többletbevételeket lehetne adócsökkentésre fordítani.

Domokos László felidézte, 100 forint jövedelem után Magyarországon több mint 55 forint adót kellett fizetni 6-8-10 évvel ezelőtt. Ez mostanra lement 48 százalék körülire, az Európai Unióban viszont 40 százalékos átlagon van, tehát félúton járunk – fogalmazott.

követelés, pénz, adósság

fotó: archív

Kitért arra is, hogy 24-25 százalékos volt a hazai feketegazdaság 8-10 évvel ezelőtt, ami 20 százalék alá csökkent. Ugyanakkor szintén versenyképességi hátrány, hogy minden Magyarországon létrehozott érték mintegy ötöde a szürke- vagy a feketegazdaságban marad, kikerüli az adóhivatalt – mutatott rá, hozzátéve, hogy Ausztriában 12 százalékos ez az arány.

Az ÁSZ elnöke szerint 8-10 év alatt lehet megközelíteni az osztrák szintet, illetve a munkát terhelő adók csökkentése is többéves feladat. Hosszabb távú gondolkodásra nyílt meg a lehetőség azzal, hogy Magyarország megerősödött – hangsúlyozta Domokos László.

Magyarországon összesen 59 féle adót fizetünk 

A béreket terhelő adókról szóló OECD-jelentés szerint az elmúlt évben 0,07 százalékponttal 36,0 százalékra mérséklődött az átlagkeresők jövedelmének adóterhelése. Ezen belül 20 országban emelkedett, tizennégyben csökkent, egyben pedig változatlan maradt az adóteher. A változások túlnyomórészt a személyi jövedelemadó (szja) módosításából származnak. Az egyedülálló, gyermektelen munkavállalók bérének adóterhe Belgiumban volt a legmagasabb, 54,0 százalékos szinttel. Belgium után Németország következik 49,4 százalékkal, majd Magyarország 48,2 százalékkal és Franciaország 48,1 százalékkal. A legalacsonyabb szintet, 7 százalékot Chilében mérték. Magyarországon az egyedülálló, gyermektelen átlagkeresők munkajövedelmének adóterhelése 0,78 százalékponttal csökkent tavaly.

Sokan jól járnak az új adózási szabályokkal
A sokakat érintő kedvező változások közé tartozik, hogy enyhülnek a KATA szabályai, kedvezőbb lesz az ingatlan-bérbeadás adózása, illetve 5 százalékra csökken az internethozzáférés és az éttermi szolgáltatások áfakulcsa. Nagy újdonságokat nem hozott a nyári adócsomag, és várhatóan nem kell jelentősebb adóügyi módosításokra számítani jövőre sem – állítják a Mazars szakértői, miután június végén kihirdették az Országgyűlés által a megszavazott adózási salátatörvényt.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek