Már a bankokból is kiszorul a készpénz

2018. október 29. hétfő - 17:00 / piacesprofit.hu
  •    

Svédországban már a nyilvános illemhelyen és a templomi gyűjtésnél is bankkártyával fizetnek, az északi országban szinte teljesen eltűnőben van a készpénz.

Svédország volt a első európai állam, amely (1661-ben) bevezette a bankjegyeket és az első lehet, ahol azokat kivonják a forgalomból. A központi rendszeren alapuló bankkártyás fizetés ugyanis annyira elterjedt, hogy még a újságjukat áruló hajléktalan is rendelkezik kártyaolvasóval és több száz bankfiók nem ad már ki készpénzt.

Kép:Pixabay

Kép:Pixabay

Annak kezelése, szállítása ugyanis igen költségigényes: a Bank of America például az Egyesült Államokban évi 5 mrd. dollárt ad ki a készpénz raktározására, szállítására, nyilvántartására, az ATM-ek működtetésére.

Svédországban visszaszorulnak a pénzkiadó automaták és az embereknek csaknem két harmada rendszeresen használja a Swish elnevezésű, mobilokra kidolgozott központi elektronikus fizetési rendszert. Egyre több üzletben, benzinkútnál, étteremben jelzi tábla, hogy készpénzzel ott nem lehet fizetni. A forgalomban lévő készpénz mennyisége az elmúlt évtizedben több, mint a felére csökkent.

Egyre népszerűbb a készpénzmentes fizetés
Egyre többen választanak inkább készpénzkímélő fizetési megoldásokat Magyarországon. Míg az elmúlt években a felnőtt internetezők egyharmada fizetett inkább készpénzmentesen – ha tehette; arányuk mára már 44 százalékra nőtt.

Akik annak teljes eltüntetése mellett érvelnek, felhozzák, hogy ez tovább erősítené a biztonságot: 2008-ban még 110 bankrablás volt, mostanában csak évi néhány – és a tettesek akkor is csak csekély zsákmányt tudtak szerezni. Készpénz nélkül megnehezül a pénzmosás csakúgy, mint a terrorszervezetek finanszírozása.

Az ország volt rendőrfőnöke viszont ellenzi a készpénz visszaszorítását. Björn Eriksson emlékeztet arra, hogy egyre több a csalás a bankkártyákkal. Ugyanakkor idősebb emberek nem tudnak bánni az elektronikával – a ország ritkán lakott északi területein pedig, ahol nincs internet, megbénulhat a fizetés. Akárcsak akkor, ha áramszünet, műszaki hiba, netán kíbertámadás éri az országot.

(Forrás: Der Spiegel)