Magyarország jó válaszokat adott a válságra

2008. október 15. szerda - 09:20 / MTI
  •    

Magyarország eddig megfelelő válaszokat adott a világméretű pénzügyi válságra - mondta a házelnök kedden Budapesten. Szili Katalin azt követően nyilatkozott, hogy a kormányfő bejelentette: Magyarország négypontos javaslatot terjeszt az unió elé a válság leküzdése érdekében. A Fidesz jelezte: örül annak, hogy a kormány felismerte: Magyarországot is érinti a válság.

“Mindenki számára jól látható, hogy a pénzügyi válságra Magyarországon adekvát válaszok születtek” – hangsúlyozta Szili Katalin. Az Országgyűlés meghozta a szükséges döntéseket; hétfőn például elfogadta az úgynevezett plafontörvényt, illetve a betétbiztosítási összeghatár emeléséről is döntött.

Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője kiemelte: pártja örül annak, hogy a kormány úgy látja, nemcsak az Egyesült Államokat és Nyugat-Európát, de Magyarországot is érinti a válság. Hozzátette: a megoldást hosszú távon mindenképpen az jelentené, ha sikerül felgyorsítani az euróövezethez történő csatlakozási folyamatot.

A két politikus azt követően nyilatkozott a sajtónak, hogy Gyurcsány Ferenc miniszterelnök tájékoztatta a parlamenti pártokat arról, hogy Magyarország milyen álláspontot képvisel az EU állam- és kormányfőinek szerdai csúcsértekezletén. A magyar kormány négypontos javaslatot terjeszt az állam- és kormányfők elé a pénzügyi válság leküzdése érdekében.

A magyar javaslat egyrészt megváltoztatná a politikai kohéziós szabályozást a kis- és közepes vállalatok javára, egyes támogatott programokon belül így kisebb lenne a nemzeti hozzájárulás minimálisan megkövetelt mértéke.

A második javaslat egy maastrichti kritériumot érint. Eszerint recessziós időben fel kellene függeszteni a GDP arányosan három százalékos államháztartási hiány további csökkentésére vonatkozó kötelezettséget. Az Európai Központi Bank, függetlenül attól, hogy egy ország tagja-e az euróövezetnek, ugyanazokat az intervenciós eszközöket használhassa az Európai Unió tagjainak esetében – ez a harmadik javaslat. A negyedik javaslat szerint a pénzügyi felügyeletek tevékenységében új, egységes EU szabályozásra van szükség – jelentette be kedden Gyurcsány Ferenc.