Magyarország a válság legnagyobb vesztesei között

2009. szeptember 08. kedd - 16:35 / PP/MTI
  •    

Magyarország és Németország is a gazdasági válság legnagyobb európai vesztesei közé tartozik, a német Deka Bank összehasonlító tanulmánya szerint.  A globális, 31 fejlett és meghatározó országot tartalmazó lista élén Törökország. Kína az "utolsó".

 

Az elemzésből a német Die Welt vasárnap internetes kiadásában közölt részleteket, ismertetve a frankfurti, illetve berlini székhellyel rendelkező bank által vizsgált 31 ország érintettségét. A vizsgált államok között 16 európai ország szerepel, és közülük – mint a tanulmányból kitűnt – a válság leginkább Magyarországot sújtotta.

Magyarország: -6,7%

Az elemzés alapjául a Deka Bank szakértői az adott országban összehasonlították a válság kitörése előtti legerősebb negyedév gazdasági növekedését a válság utáni leggyengébb negyedéves gazdasági teljesítménnyel. Ebből kiindulva  Magyarország esetében a hazai össztermék (GDP) 7,6 százalékos visszaesését állapították meg, míg a sorban rögtön Magyarország után következő Németország esetében ugyanez a visszaesés 6,9, Finnország esetében pedig 6,8 százalékos volt. A vizsgált európai országok között egyébként nyugat-, közép- és észak-európai államok is szerepeltek, viszont a balti államokra nem terjedt ki a vizsgálat.

A Deka Bank listáját egyébként a legnagyobb, 14,2 százalékos visszaeséssel Törökország vezeti, majd 11 százalékkal Oroszország, 9,9 százalékkal Szingapúr, 8,8 százalékkal Mexikó, 8,3 százalékkal Japán és – Magyarország előtt – 7,8 százalékos visszaeséssel Hongkong következik. A tanulmány szerint a gazdasági teljesítmény csökkenése Olaszországban 6,5, Nagy-Britanniában 5,6, Csehországban 5,4, Franciaországban pedig 3,4 százalékos volt. Az Egyesült Államokban a vizsgált időszakokra vetített csökkenés 3,9 százalék.

Exportőrök hátrányban

A bank elemzője, Ulrich Kater szerint nem számít meglepetésnek, hogy Japán és Németország a visszaesést tekintve élen jár a vezető ipari országok sorában. Az elemző ezt azzal magyarázta, hogy mindkét ország nagy mértékben függ az exporttól – Németország tavaly, Kínát is megelőzve, a világ vezető exportőre volt – , ezért a kereslet világméretű csökkenése erőteljesen sújtotta őket. A magyar gazdaság exportfüggése ugyancsak magas.  

Az elemző szerint inkább meglepetés az, hogy az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában viszonylag csekély volt a visszaesés, noha a két országban az ingatlan-, illetve bankválság különösen erős hatással járt. Mindennek indoka Kater szerint az, hogy a két ország  kevésbé volt ráutalva az exportra. Kater szerint a lista egyben a szóban forgó államok társadalmi modelljének tükörképe is. Azaz minél inkább függ egy nemzetgazdaság a nemzetközi konjunktúrától, annál  erősebben érintette a válság – tette hozzá.

Rekord-munkanélküliség Amerikában
Amerikai bankok szerint a jövő év első negyedévben jut csúcsra a munkanélküliség az Egyesült Államokban. Reuters azután kérdezte meg az amerikai állampapír-forgalmazókat, hogy pénteken közölt hivatalos adat szerint augusztusban a vártnál kevesebb munkahely szűnt meg az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívüli ágazatokban. A munkanélküliségi ráta ugyanakkor a becsültet meghaladó szintre emelkedett. Augusztusban 216 ezer állás szűnt megí ami az idén a legkevesebb. A szakértők több, 233 ezer munkahely felszámolásával számoltak. Júliusban 276 ezer állás szűnt meg. Az augusztusi munkanélküliség ugyanakkor 1983 júniusa óta legmagasabb szintre, 9,7 százalékra emelkedett a júliusi 9,4 százalékról.
A szakértők 9,5 százalékos munkanélküliséggel számoltak. Egy évvel korábban 6 százalék alatti volt a munkanélküliség az Egyesült Államokban. A magas munkanélküliség gyengíti a fogyasztói bizalmat és csökkenti a hazai keresletet, amire pedig elengedhetetlenül szükség van ahhoz, hogy meginduljon a gazdasági növekedés. Az első negyedévben a lakossági kiadás még 0,6 százalékkal nőtt, de a második negyedévben már 1,2 százalékkal csökkent. Ben Bernanke, az amerikai jegybank vezetője a közelmúltban azt mondta, hogy a munkanélküliség az egyik legnagyobb probléma. Szerinte a munkanélküliség még 2011-ben is nagy lesz, ami károsíthatja a sérülékeny fogyasztói bizalmat. Ez pedig aláaknázhatja az amúgy is várhatóan csak igen fokozatos gazdasági javulást – mondta.