Magunknak kell gondoskodni az egészségünkről

2016. április 13. szerda - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

A háztartások egészségügyi kiadásainak folyamatos emelkedésével, illetve a magán-egészségügyi szolgáltatások népszerűségének növekedésével egyre nagyobb jelentősége lesz Magyarországon az egészségügyi öngondoskodásnak – Hangzott el az OTP Egészségpénztár sajtóháttér-beszélgetésén. Tavalyi minden eddiginél nagyobb mértékben, több mint 500 millió forinttal növekedett a hozzájuk érkező, egyéni befizetések összege.

– Jelentősebb lesz az egyén, illetve a háztartások szerepe a hazai egészségügy finanszírozásában – mondja Leitner György, a Diagnoscan Magyarország vezérigazgatója.

A magán egészségügyi szolgáltató cég legfrissebb kutatása szerint alig egy év alatt 30 százalékkal emelkedett azon budapesti lakosok aránya, akik a magán egészségügyi szolgáltatókra támaszkodnak. Ma a megkérdezettek közel 60%-a látogat magánrendelést.

A szakember szerint két fontos tényező miatt választják a páciensek a magánellátást. Az egyik az idő. Mind a vizsgálathoz, ellátáshoz jutás ideje, mind a váróban az előjegyzett vizsgálatra várakozás ideje. Ma egy MR vizsgálatra akár 4-5 hónapot is kénytelen várni a beteg, akik erre egyre kevésbé hajlandóak. A másik tényező a „törődés”. A páciensek korrekt információkat szeretnének kapni, mind a vizsgálat előtt, mind a vizsgálat után. Jogos igényük, hogy a vizsgálat során a szolgáltató elegendő időt szánjon az korábbi leletek elemzésére, a vizsgálat elvégzésére, illetve ezt követően a diagnózis ismertetésére. Mindezeket inkább a magánellátás nyújtja, mint a közellátás túlterhelt és túlzsúfolt intézményei – mondja Leinter.

Az állami költések volumene egyre kisebb lesz, az űrt a magánfinanszírozás tölti be

Rosszabb közellátás, erősebb középosztály – már most költünk

Miközben az állami költések volumene egyre kisebb lesz, az űrt a magánfinanszírozás tölti be. Ma a hazai háztartások átlagosan jövedelmük 4 százalékát fordítják egészségügyi kiadásokra, és – bár a volumen még messze elmarad a nyugat-európai átlagtól – ez az arány folyamatosan nő. 2012 – 2014 között a saját zsebből megvalósuló egészségügyi költések megduplázódtak. A magyar háztartások elsősorban gyógyszerre költenek, de lassanként a járóbeteg-ellátásban is hangsúlyosan megjelenik a magánfinanszírozás.

Leitner György szerint a magánegészségügyi szolgáltatások térnyerését segíti a mostanában nyugdíjba menő Ratkó-gyerekek hatalmas tömege, az, hogy a közellátás színvonala nem javul, az erősödő középosztály és az erősödő egészségtudatosság, a kiegészítő egészségbiztosításra bevezetett adókedvezmény, valamint az, hogy lassan a szakmai befektetők mellett a pénzügyi befektetők is megjelennek itthon is ebben az iparágban.

Sok tényező azonban hátráltatja a ma még csak néhány tízmilliárdos piac fejlődését. Többek között a humánerőforrás-krízis, az ágazat kifehérítésének nehézsége, és a mostani cafeteria-mizéria sem tesz jót, az egészségpénztári szektornak valószínűleg árt.

Az egészségpénztári piac szereplői is úgy látják: az elmúlt években fokozatosan teret nyer a magánbefizetés és visszaszorul a munkáltatói hozzájárulás, bár az arány átlagosan még mindig 30 – 70 százalék.

Változás az egészségpénztári szektorban 2015/2014 (adatok millió forintban)

  2014. év szektor 2015. év szektor Változás (2015/2014)
BEVÉTEL      
Összes bevétel 52 978 49 550 -6,47%
Tagdíj 13 154 15 596 18,56%
Munkáltatói hozzájárulás 36 953 31 171 -15,65%
Új tagok száma 61 754 84 438 36,73%
       

Forrás: MNB, Patika Egészségpénztár

Tavaly például több mint 18 000 új tag csatlakozott az OTP Egészségpénztárhoz. A tagoktól és munkáltatóktól, 2015-ben beérkezett több mint 9,5 milliárd forintnyi befizetés az utóbbi 10 év egyik legjobb eredménye. A pénztár idei várakozásai még optimistábbak.

Az állam helyett mi fizetünk

Az OECD elemzése szerint, amíg 2003-ban a hazai GDP 5,8 százalékát költötte az állam az egészségügyre, addig ez a szám 2013-ra 4,8 százalékra csökkent. Különösen látványos az állam szerepének visszaesése, ha egy olyan konkrét tételt nézünk, mint a gyógyszerköltések. Amíg 13 évvel ezelőtt több mint 60 százalékos volt a kormányzati költések részesedése, addig ma már az összes gyógyszer kiadás kevesebb, mint 42 százalékát állja a költségvetés. A többi a háztartásokra és az egészségpénztárakra hárul.

– Vagyis egyre nagyobb az egyének szerepe az egészségügyi költségek fedezésében. Így nem véletlen, hogy 2008 óta folyamatosan emelkedik a taglétszámunk, és hogy 2011 óta minden évben egyre növekszik a pénztárunkhoz érkező egyéni befizetések összege – mondta Studniczky Ferenc, az OTP Egészségpénztár ügyvezető igazgatója.