Lezárná a kiskapukat a kormány

2009. január 25. vasárnap - 19:22 / PP/MTI
  •    

Szűcs Erika szociális miniszter szerint semmi nem indokolja, hogy ezen a területen azonnali intézkedéseket hozzanak és beavatkozzanak az ellátórendszerbe. A tárcavezető erről azután nyilatkozott, hogy több kormánytaggal Gyurcsány Ferenccel egyeztettek a világgazdasági válság miatt szükségessé vált intézkedésekről szombaton.

A kormányfőnél tartott többórás megbeszélésen szombat kora délután óta ott volt Kiss Péter kancelláriaminiszter, Veres János pénzügyminiszter, Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési miniszter, valamint később csatlakozott hozzájuk Szűcs Erika, a szociális tárca vezetője, Molnár Csaba közlekedési miniszter és Gyenesei István önkormányzati tárcavezető.

Szűcs Erika hangsúlyozta: a szociális ellátórendszer egészét tekintették át az elmúlt napokban, elsősorban azt vizsgálva, hogy mennyit költenek feleslegesen. Példaként említette a járulékot nem fizető “potyautasokat”, illetve azokat, akik bár nem szorulnak rá, mégis kapnak valamilyen támogatást. Véleménye szerint megtakarítás érhető el azzal, ha a rendszert célozottabbá teszik, jobban ellenőrzik a hozzáférés jogosultságát és lezárják a kiskapukat.

Konkrétumok hiányában

Arra a kérdésre nem válaszolt, hogy pontosan hány javaslatot hozott az egyeztetésre és azok mennyire konkrétak, pedig a miniszterelnök a múlt héten úgy nyilatkozott, feladatokat osztott ki a tárcavezetőknek, mások mellett Szűcs Erikának, amelyek elvégzésére nagyjából egy hetet adott.

A szociális tárca vezetője nem erősítette meg korábbi kijelentését, amely szerint a minisztériumhoz tartozó területen 60 milliárd forintot lehetne megspórolni, mindössze annyit mondott, kritikus helyzetben meg kell találni a nélkülözhető kiadásokat.

Szűcs Erika kiemelte: nem tett olyan javaslatot, hogy a legmagasabb jövedelműek ne kapjanak családi pótlékot, de személy szerint ezt továbbra is elfogadhatónak és társadalmilag igazságosabbnak tartaná a jelenlegi rendszernél. Úgy látja, a parlament rendes ülésszakának kezdetére tud konkrétumokat is mondani a rendszer lehetséges átalakításáról.