Leszavazták Simort

2009. április 10. péntek - 17:26 / MTI
  •    

A Monetáris Tanács 6:3 arányban a 9,5 százalékos alapkamat tartásáról döntött legutóbbi ülésén, noha a Magyar Nemzeti Bank elnöke és két alelnöke 100 bázispontos emelést javasolt - áll az ülés pénteken közzétett jegyzőkönyvében.

A 9,5 százalékos alapkamat tartására szavazott a tanács 6 (külső) tagja, az MNB elnökének és két alelnökének 100 bázispontos kamatemelési javaslatával szemben.

A testület megállapította, hogy a március 23-át megelőző egy hónapban jelentősebb változás állt be a globális befektetői hangulatban. Az időszak első felében az amerikai bankok államosításával kapcsolatos hírek és mélyülő recesszióval kapcsolatos félelmek miatt tovább romlott a piaci hangulat, március második hetétől kedve azonban kedvező változás állt be a piacokon.

Trendforduló nem lesz

A javuló hangulat, ami főként néhány amerikai nagybank vártnál jobb év eleji eredményének és újabb bejelentett kormányzati intézkedéseknek volt köszönhető, a kockázatvállalási hajlandóság növekedését eredményezte: a tőzsdeindexek felfelé korrigáltak, a törlesztési kockázatra kötött hitelpiaci származékos csereügyletek  (credit default swaps, CDS) felárai és a kockázati indexek csökkentek, a feltörekvő piacok megítélése javult. Ugyanakkor az elemzők többsége még nem számol trendfordulóval – áll a jegyzőkönyvben.

A monetáris tanács rögzítette, hogy február végén megállt a régiós országok devizáinak gyengülése, majd az árfolyamok felértékelődésbe fordultak át. Mind a koronával, mind a zloty-val a historikus csúcsoknál 9-10 százalékkal erősebb szinten kereskednek. Ennek hátterében a kedvezőbb globális hangulat és a térség országai között az utóbbi időben jobban diverzifikáló befektetői megközelítés mellett, a régiós országok együttes, a korábbinál jóval határozottabb fellépése áll, miszerint az összes rendelkezésre álló eszközt hajlandóak bevetni annak érdekében, hogy megállítsák devizáik gyengülését.