Lassuló ütemben, de jövőre még bővül az építőipar

2018. december 22. szombat - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

2018-ban az építési piac várhatóan 2.8%-os növekedésre számíthat, mely növekedés az előrejelzési időszakban (2019-2021) átlagosan évi 1,6%-ra lassul majd le. A 2021-es építési piac volumene azonban 15%-kal még így is elmaradhat a 2007-es szinttől - olvasható az EUROCONSTRUCT 19 országra vonatkozó jelentésében.

Az újlakás-építés és a felújítás közötti különbség a közelmúltban csökkent, főleg az újlakás-építés 2017–2018-as növekedése miatt. 2019-től kezdődően a felújítás várhatóan átveszi majd a vezetést, mivel az újlakás-építés teljesítményében lassulásra lehet számítani. Az előrejelzések szerint a társasházi lakásépítés fokozatosan meghaladja majd a családi házak építését; 2021-ben a befejezett lakások közül az előbbi valószínűleg 58 százalék, míg az utóbbi 42 százalék lesz.

Az előrejelzések szerint összességében a nem-lakásépítés (új és felújítás) évente 1,5 százalékkal növekszik majd abban a 14 országban, ahol növekedés várható a 2019–2021-es időszakban. Viszont a középületek és irodák építése Németországban és az Egyesült Királyságban várhatóan visszahúzzák majd a nem-lakásépítési piacot, főként a költségvetési prioritás, illetve a Brexit várható hatásai miatt. Arra lehet számítani, hogy az Egyesült Királyságban az irodaépítés fejlődése meg fog torpanni.

eurocontsruct

Várhatóan a mélyépítés lesz majd a növekedés motorja az előrejelzési időszakban 2,5 és 5 százalék közötti éves növekedési ütemmel változatlan áron. A növekedést segíti majd a kedvező általános gazdasági környezet, az Európai Bizottság infrastrukturális programjai (Juncker-terv), az EU-s alapok, valamint a nemzeti szintű programok, különösen az utak és vasutak felújítása terén.

V4-ek: nagy növekedés 2019-ben

A V4 országok építési piaca (Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország) 2019-ben várhatóan együttesen 9 százalékkal bővül majd a nyugati országok 1,5 százalékos együttes növekedésével szemben. 2017-es adatok szerint 5 százalékos piacrésszel bír a 4 ország az EUROCONSTRUCT 19 országából (euróban kifejezve). A növekedéshez való hozzájárulás azonban az elkövetkező évek átlagában valószínűleg 70–30 százalék lesz a nyugat–kelet arányában. Azaz, az építési piac növekedéséhez a V4-ek 30 százalékkal fognak majd hozzájárulni.

A házunk bánja, ha rossz kivitelezőt választunk
A családi házak tervezett szigetelését akár egy évvel is késleltetheti az építőipari munkaerőhiány. Szakértők szerint érdemes kivárni a jó szakembert, mert a minőségi szigetelés akár 40-50 százalékkal is csökkentheti a családi házak fűtési költségét.