Lassan az utolsó motorok is leállnak Magyarországon?

2012. augusztus 31. péntek - 12:16 / piacprofit.hu
  •    

Folytatódott a beruházások terén évek óta tapasztalható trend a második negyedévben: a volumen április-június között 5,9, az első félévben összesen 7,1 százalékkal esett éves összevetésben a korábban is igen alacsony szintről a Központi Statisztikai Hivatal gyorsjelentése szerint.  Ráadásul az előző évben erőteljesen emelkedő feldolgozóipari beruházások is csökkentek, így nem nagyon maradt olyan terület, amely ellensúlyozhatnál az egyéb szektorok kedvezőtlen folyamatait.

A nemzetgazdasági beruházások második negyedévi, az előző év azonos negyedévéhez viszonyított 5,9 százalékos csökkenésén belül az építési beruházások számottevően, 8,3 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbitól. A gép- és berendezés beruházások viszont – a mezőgazdaságban és az információ, kommunikáció területén bekövetkezett növekedés hatására – mindössze 2,6 százalékkal mérséklődtek.

Szakadt az energiaipar és a turizmus

Az energiaipar beruházásainak volumene mindeközben közel felére zuhant az előző év azonos időszakához viszonyítva, amit egy erőmű-építési nagyprojekt befejeződése és a hálózatbővítések, -fejlesztések csökkenése idézett elő. Nagymértékben, közel egyharmadával esett vissza a beruházási volumen a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás ágban, amit főleg egy gyógyszálló-felújítási projekt lezárulása okozott.

Hasonló mértékű visszaesés következett be az oktatás nemzetgazdasági ágban és a humán-egészségügyi, szociális ellátás területén, ugyanis a beruházási teljesítmények egyharmadával estek vissza az uniós forrásból megvalósult felsőoktatási és egészségügyi intézményfejlesztések mérséklődése miatt.

A feldolgozóipar beruházásai az előző negyedévi stagnálás után az április-júniusi időszakban csökkentek, a KSH gyorsjelentésében jelezték ugyanakkor, hogy az alágak több mint felénél volumennövekedést regisztráltak.

A nagyobb súlyt képviselő alágak közül számottevően nőttek a beruházások a villamosberendezés-gyártásban, a gép-, gépi berendezés gyártásban, valamint a járműgyártásban. A kisebb súlyú alágak közül a kőolaj-feldolgozásban következett be dinamikus bővülés.

Új frekvenciák, hálózatfejlesztések

A beruházások csökkenő tendenciája ellenére hat nemzetgazdasági ágban bővülést, illetve stagnálást tapasztaltak a statisztikusok. Kiugró mértékű emelkedés (70,5%) volt az információ, kommunikáció területén, amelyet egy új frekvenciák vásárlásával és jelentős hálózatbővítéssel kapcsolatos nagyberuházás eredményezett. A földgázkitermelés alág nagyberuházásai hozzájárultak ahhoz, hogy a bányászat, kőfejtés nemzetgazdasági ág beruházásai nagymértékben, 38,8 százalékkal nőttek a bázisidőszakhoz képest.

Mindössze hat nemzetgazdasági ágban tapasztaltak bővülést a statisztikusok.

A legnagyobb súlyú nemzetgazdasági ágak közül a szállítás, raktározás és a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás beruházásainak volumene az előző évi szinten maradt, miközben a kereskedelem, gépjárműjavításban a dinamikus áruházlánc-bővítések és -fejlesztések révén a beruházások 6,4 százalékkal emelkedtek.

Csak az uniós forrásokban lehet bízni

A beruházási adatok alapján nem látszik fordulat ezen a területen, folytatódik a visszaesés mondta el Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője az MTI-nek. A szakember véleménye szerint az a tény, hogy mérséklődött a csökkenés üteme, kizárólag bázishatásoknak köszönhető.

A feldolgozóipari beruházások visszaesése csalódást keltett, de kedvező a mezőgazdasági és infokommunikációs beruházások bővülése. Várakozáson felül teljesített emellett a kereskedelem és a gépjárműjavítás is, de az elemző szerint ez kisebb beruházásoknak köszönhetően alakult így, és nem várható tartós bővülés ezeken a területeken.

Nincs hitel, és nem is lesz
A Magyar Nemzeti Bank friss hitelezési felmérése szerint a júliusban zárult negyedévben a bankok harmada szigorított a vállalati hitelfeltételeken a nagy- és közepes vállalatok, illetve a kis- és mikrovállalatoknál egyaránt. Az év hátralévő részében sem lehet változásra számítani, amely oka a jegybank szakemberei szerint a gazdasági kilátások romlása.

Suppan Gergely fordulat továbbra sem vár a beruházások terén, de a visszaesés – elsősorban bázishatások miatt – lassulhat az év további részében. A fellendülés elmaradásának indoklásaként a szakember elmondta, hogy a bankok várhatóan szigorítanak a hitelezési feltételeken, vagyis hitelezési oldal sem támogatja a bővülést, emellett a lakásberuházások terén sem várható élénkülés, a lakáscélú hitelek állami kamattámogatása ellenére sem.

Mindezek alapján az egyetlen terület, ahol – bár pontosan nem tudni mikor, de – felfutás várható, az az Európai Unió által támogatott, például közlekedési beruházások, mivel az uniós forrásokat gyorsított ütemben kell lehívni, hogy azok ne vesszenek el.

Messze a versenytársak mögött kullogunk

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház makroelemzője szerint sem túl bíztatóak a beruházási adatok, folytatódik a "mélyrepülés", emellett különösen kedvezőtlen, hogy az előző negyedévhez képest szélesebb körben – több ágazatra kiterjedően – folytatódott a beruházások visszaesése. Kiemelte, hogy a Magyarországon tapasztalt beruházási aktivitás messze elmarad a régiós versenytársaktól, ez pedig – ha nem lesz változás – a következő néhány év növekedési kilátásait is rontja, és a stratégiai beruházások elmaradása aggasztó lehet a hosszú távú növekedés szempontjából is. Bár a világgazdasági környezet is romlott, a kormánynak is nagyobb hangsúlyt kellene fektetnie egy beruházásösztönző politika kialakítására. Úgy vélekedett, hogy a legolcsóbban és leggyorsabban egy mielőbbi EU/IMF-megállapodás hozhatná vissza a befektetők bizalmát Magyarország iránt. Tóth Gergely szerint ugyanakkor erre a legtöbb szakértő szerint nem lehet számítani.

A Buda-Cash Brókerház makroelemzője emlékeztetett arra, hogy a beruházások lejtmenete 2006 óta tar, és bár 2007-ben volt egy kisebb "felpattanás", ha idén nem történik fordulat, akkor 2012 lehet az utóbbi hat év második legrosszabb esztendeje a beruházások szempontjából. A szakember erre az éves átlagban 6 százalékos visszaeséssel számol.