Lassan az erős forint lesz a probléma

2010. március 29. hétfő - 10:19 / PP/MTI
  •    

Egyöntetűen negyed százalékpontos kamatcsökkentést vár a magyar jegybank hétfői monetáris tanácsi ülésétől a londoni elemzői közösség. Jórészt abban is konszenzus alakult ki a Cityben, hogy az MNB a hétfői csökkentés után sem áll le a pénzügypolitikai enyhítéssel; ennek a prognózisnak az alapja - az utóbbi időszak piaci folyamatai mellett - az a széleskörű elemzői meggyőződés, hogy a következő kormány fenntartja a költségvetési szigort.

A BNP Paribas bankcsoport befektetési elemzőinek hétvégi előrejelzése az, hogy a nyár végéig – a hétfőre várt enyhítéssel együtt – összesen 1,25 százalékpontos kamatcsökkentés várható az MNB részéről, vagyis az előrejelzési időszak végéig 4,50 százalékra süllyedne az alapkamat. A ház londoni elemzői úgy látják, hogy az év második felére – a tavaly nyári áfaemelés hatásainak halványulásával – maginflációs szinten a defláció kockázata is kialakulhat Magyarországon.

A JP Morgan bankcsoport londoni befektetési elemzőinek hétvégi prognózisa szerint a lefelé ható múlt havi inflációs meglepetés és az elmúlt hónapban tapasztalt piaci hangulatjavulás nyomán az MNB "biztonsággal" végrehajthatja a hétfőre várt negyed százalékpontos kamatcsökkentést. A ház azt várja, hogy a monetáris tanácsi ülésről kiadandó közlemény hangneme hasonló lesz az elmúlt havihoz, vagyis a jegybank a kockázati megítélés függvényévé teszi a további kamatcsökkentéseket.

Kamatcsökkentés: még egy lesz?

A JP Morgan londoni elemzői egyelőre kitartanak azon alapeseti előrejelzésük mellett, hogy az MNB a következő időszakban szünetet tart, de hozzáteszik: a forint további erősödése esetén növekedne az esélye az enyhítési ciklus kiterjesztésének.

A Goldman Sachs pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési elemzőinek hétvégi előrejelzése szerint az utóbbi időszak piaci fejleményei azt valószínűsítik, hogy a hétfőre várt negyed százalékpontos kamatcsökkentés után "még egy következik". Az infláció az adóemelésekre adott erőteljes januári reakció után ismét lassulni kezdett, a termelés élénkülési üteme lassú, emellett fontos tényező a magyar szuverén törlesztéskockázatra kínált piaci biztosítási csereügyletek (CDS) árazásának csökkenése és a forint erősödése.

A Goldman Sachs elemzői szerint mindez elsimítja a monetáris tanács aggályait, tekintettel arra, hogy a testület mindenekelőtt a külső kondíciók stabilitására és a magyar gazdasággal kapcsolatos kockázati megítélésre alapozza kamatdöntéseit.

A Barclays Capital befektetési csoport hétvégi prognózisában is az áll, hogy a januári kiugrás után a februári infláció meglepően alacsony volt, bizonyítva, hogy folytatódik a magyarországi dezinfláció. Miután a második félévben a teljes kosárra számolt inflációs ütem jelentős lassulása várható, és a forintkonstrukciók kockázati prémiuma is "jól viselkedik", akadálytalannak tűnik az út az MNB számára a további kamatcsökkentések felé a hétfőre várt negyed százalékpontos mérséklés után – jósolták a cég londoni elemzői.

A Barclays Capital várakozása szerint a monetáris tanács hétfői ülése utáni közleményben figyelmeztetés szerepel majd a költségvetési kockázatokkal kapcsolatban, de ez sem akadályozza meg a további kamatcsökkentést. A ház elemzői azt valószínűsítik, hogy az MNB az áprilisi választási időszakban is folytatja a monetáris enyhítést.

A Barclays Capital alapeseti forgatókönyve az, hogy a valószínűleg Fidesz-vezetésű új kormány folytatni fogja a költségvetési kiigazítást – emellett új megállapodásra jut a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) -, így az MNB őszig 4,50 százalékra tudja csökkenteni alapkamatát.

A 4cast – az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemző központ – prognózisa szerint jóllehet a monetáris tanács közleménye a múlt havi kamatdöntő ülés után nagyon óvatos volt, és erős utalásokat tett arra, hogy az enyhítés a végéhez közeledik, az utóbbi időszak piaci fejleményei azonban "elég meggyőzőek" ahhoz, hogy a testület változtasson ezen az állásponton. A cég ezért az eddigi 5,50 százalékról 5,00 százalékra módosította a magyar jegybanki kamatpálya mélypontjára adott előrejelzését.

A forint ereje a gond 

A 4cast londoni elemzői szerint az új, lefelé módosított magyarországi kamatprognózis fő tényezője a piaci környezet, főleg a 260-as árfolyamsáv aljára erősödött forint, amely ezzel visszatért a Lehman Brothers nagybank 2008-as összeomlása előtt megszokott árfolyamtartomány felső régióiba.

A cég úgy véli, hogy a monetáris tanácsot most már egyre inkább a forint ereje aggaszthatja, mivel az erős forint komoly akadálya lehet az exportorientált magyar gazdaság kilábalásának a válságból. A 4cast elemzői kiemelten hangsúlyozták ugyanakkor, hogy ez a vélekedésük egyelőre "erősen spekulatív", és az MNB monetáris testülete eddig semmiféle jelét nem adta annak, hogy zavarná a forint ereje.

A cég szerint a pénzügypolitikai kilátások ennél fontosabb eleme, hogy a magyar CDS-árazás egy hónap alatt több mint 50 bázisponttal csökkent, és a tízéves államkötvény hozama 7 százalék alatt jár. Ha ezek az erősödések fenntarthatónak bizonyulnak – és ez valószínű, hacsak nem történik fordulat a jelenleg zajló globális értékpiaci árfolyam-fellendülésben -, az lehetővé teszi a monetáris tanácsnak az enyhítési kurzus továbbvitelét – jósolták a 4cast londoni szakértői.