Lassan tényleg megfizethetetlenné válnak a lakások

2017. szeptember 29. péntek - 19:58 / piacesprofit.hu
  •    

A lakásárak még soha nem voltak ilyen magasak Magyarországon, ami mögött leginkább Budapest drágulása áll. Míg a kisebb városokban és községekben - főként a hátrányos helyzetű települések esetében – nem volt jelentős áremelkedés, addig Budapest több kerületében az elmúlt évek alatt közel megduplázódtak a lakásárak és jelenleg - inflációval korrigálva – is rekordmagasan vannak az árak. A fővárosban idén első negyedévében 400 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakat mértek, az építés alatt álló új lakásoknál pedig 670 ezer forintot - foglalta össze a Lakás2017.

Az áremelkedés különösen a belvárosban volt jelentős, ahol a magyar és külföldi befektetők egyaránt erősítették a keresletet, akik a turizmus bővülésére alapozva a magasabb hozamú rövid távú lakáskiadás mellett döntöttek. Az Airbnb-ben a lakásfejlesztők is látnak lehetőséget, több belvárosi projektben elsősorban a befektetési célú vásárlókra alapozva hirdetnek lakásokat.

társasház

Kép:Pixabay

„A lakáspiacot jellemző ciklikusság felívelő szakaszában a kérdés az, hogy meddig tarthat a mostani áremelkedés. Az idei év első negyedévében tovább emelkedtek az árak, a Lakás2017 szakértői szerint azonban az emelkedés üteme valamelyest csökkenni fog. A drágulás vége még nem látszik – a reálgazdaság és a bérek alakulása, a lakáspiac számára kedvezően alakuló alapkamat és hitelkamatok sem utalnak arra, hogy hirtelen véget érne a felívelés – a következő évek során inkább az áremelkedés fokozatos lassulására számíthatunk.” – mondja Ditróy Gergely a Lakás2017 szakmai vezetője.

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A lakásárak országos átlaga mögött egyre nagyobb különbségek vannak, amit elsősorban a főváros drágulása okoz. Budapesten az idei év első negyedévében 400 ezer forint feletti átlagos négyzetméterárakat mértek, a tervezett és építés alatt álló új lakások négyzetméterára a Budapesti Lakáspiaci Riport adatai szerint viszont elérte a 670 ezer forintot.

Milyen új lakást kapni 25 millióért?
A lakáspiac egyik legnépszerűbb szegmensét jelenti a 25 millió forint alatti kategória: az idén a lakások és házak iránt érdeklődők 61 százaléka keresett 25 millió forintig lakóingatlant, ami némi csökkenést jelent a tavalyi 64 százalékhoz képest.

Az új lakások az V. kerületben a legdrágábbak, ahol 1 millió forintos négyzetméterár alatt szinte egyáltalán nincs új lakás, de több projektben 1,5-2 milliós négyzetméterárakkal is találkozhatnak a vásárlók. A tágabban értelmezett belvárosban – vagyis a VI. és VII. kerületben – is legalább 700-800 ezer forintba kerül egy új lakás négyzetmétere. Új lakáshoz Budapesten legolcsóbban a külső pesti kerületekben juthatunk, ahol néhány esetben 500 ezer forint alatt van a fajlagos ár, ezek azonban többnyire nagyobb méretű sorházi ingatlanok.

A megyeszékhelyek közül Győr a legdrágább, ahol a lakásárak Budapest legolcsóbb kerületeihez hasonlóak. Emellett az Észak-Dunántúl emelhető még ki, a keleti országrészből pedig Kecskemét és Debrecen az, ahol valamivel magasabbak az árak. A Balaton továbbra is keresett, ahol az új építésű vízparti vagy ahhoz közeli projektek emelik jelentően az átlagárat.

A lakásárak emelkedése az értékesítési idő enyhe emelkedését okozta. A mostani árszinteken, ha valaki nagyobb lakásba költözne, vagy vidéki lakását eladva vásárolna Budapesten, sokkal nagyobb árkülönbözetre kell számítania, mint néhány évvel ezelőtt, ami gátat szab az adásvételek drasztikus növekedésének. A fennmaradó árkülönbséget a vásárlók jelentős része hitelből fedezi, amit a mostani alacsony kamatkörnyezet is erősít. A Lakás2017 szakértői szerint a következő időszakban emelkedni fog a lakásvásárláshoz kapcsolódó hitelek aránya.