Lakásra gyűjtünk ajándékvásárlás helyett?

2017. február 03. péntek - 10:58 / PP/MTI
  •    

Elmaradt a várakozásoktól a kiskereskedelmi forgalom növekedése a karácsonyi szezonban: a tisztított adat 3,2 százalék volt szemben a novemberi 4,5 százalékkal. Elemzők szerint a szokatlanul hideg december miatt vásároltunk kevesebbet, de az sem lehetetlen, hogy inkább lakásra gyűjt a magyar.

viccesen vigyorgó és szomorkodó arcok

Kép: Pixabay

A KSH közölte: a kiskereskedelmi forgalom volumene tavaly decemberben 2,6, a naptárhatástól megszűrve 3,2  százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, az előző havi egyformán 4,5 százalék után. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője szerint elmaradt a várakozásoktól a kiskereskedelmi forgalom növekedése, az adatok jelentős lassulást mutatnak. „Mindez feltehetően átmeneti, esetleg a hideg időjárás okozhatta” – vélekedett.

Az elemző szerint a reálbérek emelkedése, a minimálbér és bérminimum növelése, valamint a szinte minden ágazatban jelentkező szakemberhiány miatt idén tovább gyorsulhat, (van is honnan emelkednie a fizetéseknek) a kiskereskedelmi forgalom növekedése megközelítheti az 5 százalékot, míg a gyorsuló bérkiáramlás és a meredeken javuló fogyasztói bizalom pozitív meglepetést is okozhat. A kiskereskedelmi forgalom növekedését a lakástámogatások kiterjesztése, a lakáspiac élénkülése is támogathatja. „Növeli a háztartások elkölthető jövedelmét a kamatcsökkentések hatására a referencia kamatlábakhoz rögzített hitelek csökkenő törlesztő részletei is. Az idei év elején ugyanakkor az igen hideg időjárás miatt a magasabb fűtési költségek még kissé visszafoghatják a fogyasztást, így évközben fokozatos élénkülésre számítunk” – vélekedett.

Hidegben nem szeretünk vásárolni
A hidegben kevesebbet járunk boltba. Hóesés után és a nagyobb mínuszokban népszerűbb a sarki fűszeres. Jól fogy az alkohol és a hősugárzó. A fagy az élelmiszerek kereskedelmének is árthat.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint a decemberben látott lassulás átmeneti jelenség lehetett, hiszen az átlagkeresetek folyamatosan emelkednek, ráadásul gyorsuló tempóban. Hozzátette: a bérnövekedés idén is folytatódhat és még nagyobb lendületet vehet köszönhetően a feszes munkaerőpiacnak. Emellett a fogyasztói bizalmat mérő mutatók is arról tanúskodnak, hogy a háztartások fogyasztása felfelé ívelhet a következő hónapokban. Idén a háztartások fogyasztása lesz az elsődleges motorja a GDP növekedésnek, ami 3,4 százalékos lehet.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kifejtette, hogy a KSH adatközlése negatív meglepetést okozott. Bár részletes adatok még nincsenek, de az előzetes számok alapján a nem élelmiszer-kiskereskedelem okozta a negatív meglepetést. Szerinte a gyengébb adatokra magyarázat lehet a lakosság fogyasztási szokásainak kezdődő változása, melynek során a hangsúly a termékekről a szolgáltatásokra helyeződik át. „A másik lehetséges ok a megtakarítások növekedése lehet, mely az ingatlanvásárlási lázzal lehet összhangban” – fejtette ki.

Egyre élesebb a verseny a magyar gyomorért
Étteremben száz magyar közül tizennyolcan esznek hetenként legalább egyszer vagy többször. Száz fogyasztóból további tizenhárom havonta kétszer-háromszor étkezik otthonán kívül, tizenkettő pedig egyszer. Így a vendéglátóhelyek komoly versenyt támasztanak az élelmiszer-kiskereskedőknek és gyártóknak a fogyasztók „gyomor részesedéséért” és pénzéért folyó versenyben.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor