Kriptopénzek – van ahol betiltják, van ahol szabályozzák

2017. október 30. hétfő - 11:10 / piacesprofit.hu
  •    

A közelmúltban, Kínában és Dél-Koreában is a Bitcoin használatát tiltó szabályokat hoztak, amelyet valószínűleg Oroszország is be fog vezetni a közeljövőben. A Bitcoin támogatói számítanak arra, hogy más országok is követik a példát, de a többség várhatóan megfelelő szabályozás mellett engedi majd a kriptovaluta használatát.

Valószínűleg Oroszország lesz a következő, amely korlátozza az online pénz használatát. A szigorítás valószínűleg csak idő kérdése, mivel Oroszország mindenképpen szabályozni akarja a kriptovalutákat. A legújabb hírek szerint Putyin saját kriptovalutát, a kripto rubelt vezeti be, amivel természetesen együtt jár az alternatívák háttérbe szorítása is.

Kép: freeimages.com

Kép: freeimages.com

Joshua Ashley Klayman, a Morrison & Foerster Ügyvédi Iroda egyik ügyvédje szerint „A Kína és Dél-Korea által bevezetett tilalom nem célzottan a Bitcoin ellen született, inkább a token kibocsátást és kereskedelmet kívánja megakadályozni.”

Ha azonban jogszabályokkal a Bitcoin bányászatot is megtiltják, az jelentős hatással lehet majd a Bitcoin piacára, tekintettel arra, hogy a bányászat csaknem 80%-a Kínában összpontosul. A piac reakcióját jól mutatja Klayman szerint az is, hogy a kínai és dél-koreai tilalom bevezetését követően Japánban jelentősen nőtt a token kereskedelem.

Klayman felhívta a figyelmet Gibraltárra és a Man szigetre, amelyek szintén jelezték az új technológia iránti elkötelezettségüket és kijelentették, hogy támogatják a token kereskedelmet, illetve a kriptovaluta váltást. Gibraltár és a Man sziget is abbeli reményének adott hangot, hogy az új technológia befogadása gazdasági fellendülést eredményez. Ugyanakkor a bevezetett tiltások valószínűleg eltántorítják a csalókat a hamis tokenek kibocsátásától is.

Vannak azonban olyan országok, amelyek kezdettől fogva ellenzik a Bitcoin használatát és jogszabályilag tiltják is azt. Ilyen például Bolívia és Ecuador.

Más országokban nincsen generális tilalom. Egyesek például a pénzügyi intézmények és azok alkalmazottai számára tiltják a cégen belüli Bitcoin tranzakciókban való részvételt és ezzel egyidejűleg kevésbé korlátozzák a magánszemélyek

Bitcoin: a jövő befektetése, vagy a jövő bukása?
Az emberek nagy többsége azt sem tudja, hogy létezik, de aki már hallott róla, annak sem nagyon van fogalma, milyen elvek alapján működik a rendszer. Ennek ellenére sokan esküsznek rá, hogy ilyen jó befektetést rég nem láttak, s persze már a csalók is megjelentek. Mi is az a kriptovaluta?

Bitcoin birtoklását vagy használatát.

Az országok többsége, mint például az USA, Szingapúr, Kanada, Hong Kong, vagy Svájc hivatalos útmutatót tett közzé a token kereskedelemre és a kriptovaluta váltásra vonatkozóan, illetve jelezte későbbi szabályozási szándékát, ahelyett, hogy általános tilalmat vezetett volna be.

Klayman úgy vélte: „Nem zárható ki, hogy más országok is tiltják majd a digitális tokeneket vagy azok kereskedelmét, de a többség már elismeri a token kereskedelmet és a kriptovaluta váltást a tőkefelhalmozás új formájaként, de a jogszabályokat, a befektető védelmi intézményeket és biztosítékokat ugyanúgy alkalmazni rendelik ebben az szektorban is. (Forrás: jogászvilág.hu)

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek