Közeleg az igazság pillanata: mi lesz a magyar bizonyítványban?

2017. október 06. péntek - 09:54 / piacesprofit.hu
  •    

A következő hetekben két nagy hitelminősítő ismerteti legfrissebb elemzését a magyar gazdaságról. Bár a felminősítés mellett szólnak érvek, inkább egy későbbi jobb osztályzatnak megágyazó pozitív kilátást rendelhet a magyar osztályzat mellé a Moody’s és a Fitch Ratings - derül ki Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzőjének előrejelzéséből.

Két hét múlva – október 20-án pénteken – mond újból véleményt a magyar gazdaságról az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody’s. Rá két hétre – november 10-én – pedig a Fitch Ratings tesz ugyanígy. A két hitelminősítő várhatóan nem minősíti fel Magyarországot, hanem egy későbbi felminősítést valószínűsítő pozitív kilátással látja el a magyar osztályzatot – írja elemzésében Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője.

Hol tartunk?

Jelenleg mindhárom nagy hitelminősítőnél (S&P, Moody’s, Fitch Ratings) a befektetési kategóriában, de annak legalacsonyabb szintjén van Magyarország, másként mondva, éppen a bóvli szint felett eggyel. Az S&P-nél “BBB mínusz” az osztályzat, amelyre pozitív kilátás vonatkozik. Az S&P idén augusztusban módosította a korábbi stabil kilátást pozitívra.

lassul a gazdaság

Kép: Pixabay

A Moody’s “Baa3”, a Fitch Ratings pedig “BBB mínuszban” tartja nyilván a magyar gazdaságot, mindkét osztályzatra a stabil kilátás van érvényben. Várhatóan ezt módosítják majd október 20-án és november 10-én pozitívra.

Bár a hitelminősítők megtehetnék, és több magyar makroadat alapján szóba jöhetne az is, hogy kilátásjavítás nélkül felminősítik Magyarországot, de várhatóan nem ez lesz a menetrend. Egyrészt ritkán csinálnak olyat ezek a cégek, hogy kihagyják stabil kilátásról pozitívra történő változtatást és egyből magasabb kategóriába sorolnak egy országot. (Igaz, erre is volt példa, a Standard&Poor’s hitelminősítő pont a magyar osztályzattal csinálta ezt 2016-ban.) Németh Dávid szerint a másik, fontosabb ok, hogy a Moody’s és a Fitch Ratings – az S&P-hez hasonlóan – óvatos marad, ezért csak a kilátáson javít. Egy esetleges felminősítéssel ugyanis még várnak a jövő évi választások miatt. Elsősorban arra kíváncsiak, hogy milyen gazdaságpolitikai lépések és irányvonalak várhatóak a következő években.

Chikán Attila: európárti vagyok
Javuló foglalkoztatás növekvő gazdaság, emelkedő fizetések: első pillantásra Magyarország kilátásai fényesnek tűnnek. Azonban hamarosan változik a növekedést fenntartó uniós támogatási rendszer és közben mind többen és többen hagyják el az országot a fiatalok közül, akik fájdalmasan hiányoznak majd a munkaerőpiacról. Chikán Attila közgazdászt, az MTA tagját kérdeztük a magyar gazdaság kilátásairól és a ránk leselkedő veszélyekről.

Pro és kontra

A hitelminősítők az elemzéseikben pozitívumként említhetik, hogy gyorsult a magyar gazdaság, a folyó fizetési mérleg többletes, a költségvetési hiánnyal sincs probléma, a külső adósság és az államadósság is mérséklődik. Kedvező tényezőként szerepelhet még náluk az alacsony szintre csökkenő munkanélküliség, a mérséklődő eladósodottság a magánszektorban, valamint a hitelportfólió javulása – véli Németh Dávid.

Az elemző szerint azonban a negatívumokra is kitérnek majd a hitelminősítők. Többek között arra, hogy a GDP gyorsulásában az uniós forrásokon alapuló fejlesztések kiemelkedő szerepet játszanak. A magyar gazdaság uniós pénzek nélküli potenciális növekedése 2 százalék körüli, ami nem túl erős szám. A hitelminősítők korábban utaltak arra, hogy az átláthatóságon lehetne mit javítani. Szintén negatívumként hozhatják fel, hogy a kamatkiadások nélküli egyenleg, az úgynevezett elsődleges egyenleg és a strukturális egyenleg is romlik, ez pedig mindenképpen kockázatot jelent a jövőre nézve.

A hitelminősítők az új elemzésekben szólhatnak az adósságszerkezetről is. Egyfelől a teljes adósságon belül a devizaarány csökkent, amit kedvezően értékelhetnek. Ugyanakkor problémásnak tarthatják, hogy a magyar állampapírok átlagos futamideje nem növekszik. Németh Dávid azonban hozzáfűzte, az állam törekszik arra, hogy meghosszabbítsa az átlagos futamidőt.

Áttörés

A szakember szerint a rövid távú kilátások szempontjából kétségtelenül kedvező helyzetben van a magyar gazdaság. Ahhoz, hogy Magyarország megítélése nagyban javuljon, ki kellene derülnie, hogy egy kisebb-nagyobb nemzetközi válságra hogyan reagál a magyar gazdaság, Azaz, hogy jó-e az ellenállóképessége és kedvezőtlen piaci viszonyok közepette is képes-e finanszírozni. Az igazi áttörést Németh Dávid szerint ez jelenthetné, ezt követően jöhetnének a sokkal jobb osztályzatok.

Magyarország 2018: folytatódik a jövő felélése
A beruházások második negyedévben is folytatódó látványos bővülése nyomán a GKI 3,5 százalékról 3,8 százalékra emelte idei GDP-prognózisát, s 2018-ra is hasonló ütemű növekedést vár. Ez lényeges gyorsulás a 2016. évi 2 százalékhoz képest, aminek oka az EU-támogatások újrainduló beáramlása és a választások előtti keresletélénkítés. Ugyanakkor a magyar növekedés, bár lényegesen meghaladja az EU átlagát, a régióban csak igen szerény eredmény.