Kötelező képzés a szociális segélyen élőknek

2008. október 01. szerda - 07:20 / PP/MTI
  •    

Még októberben az Országgyűlés elé kerül az "Út a munkához" elnevezésű program, amelynek fő célja a rendszeres szociális segélyen lévő, tartósan munkanélküliek munkára ösztönzése és foglalkoztathatóságának javítása - mondta egy, a témát is érintő kőbányai lakossági fórumot követően Simon Gábor, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára.

A program normaszövege már elkészült, a nagyobb fórumokkal megkezdték az egyeztetéseket, és néhány héten belül a kormány is megtárgyalja a javaslatot – közölte Simon Gábor, aki egyben a kerület országgyűlési képviselője is.

A tárca azt kívánja elérni, hogy értékes és értékteremtő munkába kapcsolják be a rendszeres szociális segélyeken élőket, a 35 év alattiak számára pedig kötelező lesz a képzéseken való részvétel. Az önkormányzatoknak éves közfoglalkoztatási tervet kell készíteniük, amelynek a foglalkoztatottak száma mellett a konkrét munkahelyet, a munkát és az erre vonatkozó bér és járulékköltségek forrását is tartalmaznia kell – mesélte a részleteket az államtitkár.

Simon Gábor kérdésre válaszolva kijelentette, a szociális bérlakások programját újra kell indítani. Elmondta azt is, hogy a “Lépj egyet előre” elnevezésű program harmadik szériáját is elindítják hamarosan, de ki kell küszöbölniük azokat a hibákat, amelyek az első két pályázat során felmerültek. Megjegyezte, az utóbbi pályázatukra négyszeres túljelentkezés volt, és a mintegy 100 ezer jelentkezőből csak 22 ezret tudtak bevonni, de a második szakasz végére a projekt nem képzési, hanem szociális programmá alakult át.