A vendég fizetné ki a pincérek béremelését

2017. május 12. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Kötelező szervizdíj bevezetését javasolja a szállodaszövetség. A 8-15%-os előírt borravaló fedezné a bérfejlesztést, ami nélkül nem lehet orvosolni a turizmus munkaerőhiányát. Bár a benyújtott adócsomagban nem szerepel, még az áfacsökkentésben is reménykedik a szervezet.

Jövő évtől 8-15 százalékos kötelező szervizdíj bevezetését szorgalmazza a szállodaszövetség. Bár a napokban közzétett adótörvény-módosítási tervezetben nem szerepel a szálláshely-szolgáltatás 18 százalékos áfájának csökkentése, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tovább dolgozik és tárgyal a Magyar Turisztikai Ügynökséggel a ratifikálásra váró lobbianyag tartalmáról, amelyben 5+1 százalékos (5 százalék áfa és 1 százalék marketing hozzájárulás) javaslat szerepel – jelentette be az Utazó magazin Turizmus és profit 2017 című tegnapi konferenciáján Flesch Tamás, a szövetség alelnöke a vg.hu beszámolója szerint.

A munkaerőhiány az egyébként jól teljesítő hazai turizmus növekedésének legkomolyabb gátja. A szakemberek nagy számban vállalnak külföldön munkát, elsősorban a bérszínvonal miatt. A magyar turizmusban a bérek a régióban a legalacsonyabbak, miközben az áfakulcs sem versenyképes, az uniós átlag ugyanis 11 százalék. Korábban Guller Zoltán, az MTÜ vezérigazgatója is arról beszélt, hogy az ágazat bérszintjét meg kellene duplázni egy év alatt.

A rövid távú tervek szerint Több éve itt élő menekültek, nyugdíjból visszahívott korábbi dolgozók és közmunkások enyhíthetik a vendéglátóipar súlyos munkaerőhiányát a VIMOSZ főtitkára szerint. A külföldi elszívó hatás nem gyengül, belső piacról kell mozgósítani a tartalékokat.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek