Komoly veszély a Brexit az európai cégeknek

2017. február 21. kedd - 14:39 / piacprofit.hu
  •    

A Brexit az egységes piac miatt nem csupán a brit cégeket érinti kedvezőtlenül, de minden olyan európai társaságot is, amelynek üzleti terveit és működését a változás befolyásolja az RSM Hungary szakértője szerint.

Az európai üzleti szférára nézve fenyegetést jelent a brit szavazás eredménye, az EBA-n részt vevő cégek véleménye szerint. 54 százalékuk kifejezett veszélyként értékeli a döntés következményeit, míg 39 százalék látja ezt lehetőségként. A cégvezetők 41 százaléka szerint a brit piac kevésbé vonzó befektetési területté válik majd, mint a szavazást megelőzően. (A legnagyobb brit vállalatok zöme már érzi a Brexit negatív következményeit, és nagy többségük az üzleti környezet további romlására számít.)

uniós és angol zászlós puzzle darabok brexit

Kép:Fotolia

Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary vezérigazgatója szerint egyértelmű, hogy a Brexit az egységes piac miatt nem csupán a brit cégeket érinti kedvezőtlenül, de minden olyan európai társaságot is, amelynek üzleti terveit és működését a változás befolyásolja. A bizonytalanság közepette a tényekre alapozva kell felkészülni a változásokra, hiszen a kereskedelmi kapcsolatok és a szolgáltatások áramlása biztosan fennmarad majd, a cégeknek pedig elsősorban ezen új keretekre kell koncentrálniuk a politikai viták közepette is.

A cégek hatoda már jelenleg is érzékeli a változást, és további harmada érintetté válik, amint a kiválási folyamat előrehalad. Az európai cégek leginkább a költségeik növekedésétől tartanak. Azon cégeknél, amelyeket közvetlenül érint a Brexit, közel 60 százalék arra számít, hogy üzletvitelének költségei emelkednek majd, 50 százalékuk szerint a változás eredményességüket is befolyásolja. A változások a beszállítói kört is jelenősen érinthetik, a cégvezetők szerint 42 százalékukra kedvezőtlen hatást gyakorol a Brexit a következő években. Az Egyesült Királyságban is kitettséggel rendelkező európai cégek két oldalról is érintettek az egységes európai piacról való megállapodásban. Éppen ezért, a teljes európai piachoz való hozzáférés egyértelműen a top prioritást jelenti a cégek számára, ezt követi az adóösztönzők és kedvezmények rendszerének területe és a munkaerő szabad áramlásának jövőbeni szabályozása.

A Brexit-tárgyalások mely aspektusa a legfontosabb a brit piacon is jelen lévő európai vállalkozások szempontjából:

EU-piac elérése 29%
Adókedvezmények 22%
Munkaerő szabad áramlása 22%
Díjak és árszintek 21%

forrás: RSM felmérés

Még borúlátóbbak a válaszadók, ha a brit cégek jövőjéről van szó. 58 százalék szerint egyértelműen kedvezőtlenebb lesz ezen cégek helyzete a Brexit-szavazás következményeként. A brit piacra befektetést tervező cégek 25 százaléka felülvizsgálja terveit, 9 százalék inkább más európai piacot választ korábbi célterülete helyett.