Klicskónak nem ellenség az Uber

2016. július 01. péntek - 14:10 / piacesprofit.hu
  •    

Elindult az UberX Kijevben; az első utas Vitalij Klicsko volt. A polgármester szerint az Uber fontos változásokat hoz a személyszállításban és az innovációban. Ezzel párhuzamosan a lett gazdasági miniszter együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Uberrel.

Amíg Budapest polgármestere többször nyilatkozta, hogy amennyiben lenne rá jogosítványa, betiltaná az Ubert, (és a nemrég elfogadott törvénymódosítás szerint elvileg kilőhető az applikáció) addig egy újabb európai főváros fogadta örömmel a szolgáltatást: tegnap bejelentették az UberX-szolgáltatás elindulását Kijevben. (A lengyeleknél is terjeszkedik az autómegosztó.) Az eseményen részt vett Vitalij Klicsko nehézsúlyú profi világbajnok ökölvívó, Kijev polgármestere. Klicsko szerint – aki az Uber első utasa volt Ukrajnában – az Uber fontos változásokat hoz a személyszállításban és az innovációban.

Klicskó az Uber Kijev első utasa

Kép: Uber

“Nagyon örülök, hogy Kijev az első város az országban, ahol az UberX elindult. A város vezetésének az a célja, hogy minél több innovatív kezdeményezésnek adjon otthont, különös tekintettel a közlekedésre. Amellett, hogy az Uber biztonságos, az utasok és az autós partnerek minden egyes utazás után értékelhetik egymást. És ami szintén nagyon fontos, hogy az Uber egy átláthatóan működő rendszer, minden elektronikusan nyomon követhető” – nyilatkozta Klicsko.

Sharing economy – megszoksz vagy megszöksz?
A vállalatoknak szembe kell néznie azzal, a sharing economy itt marad. Vagy megszokjuk, vagy megszökünk – mondta a téma szakértője a Piac & Profit által szervezett Cégvezetők Csúcstalálkozóján.

Lettország is támogatja az Ubert

Ezzel párhuzamosan a lett gazdasági miniszter szerdán együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá az Uberrel. A lett kormány álláspontja szerint a sharing economy megállíthatatlan, és az országnak az az érdeke, hogy integrálják az új jelenségeket a gazdaságba. A lettek szerint a szabályozást is ehhez kell igazítani.

Lettország már a harmadik EU-s ország, ahol ilyen szándéknyilatkozatot írnak alá a döntéshozók az Uberrel. A megállapodás előkészíti a közösségi fuvarmegosztás bevezetéséhez szükséges szabályozást Lettországban, amely az első lépcsője az Uber elindulásának Rigában.