Kivonul egy bank a magyar piacról

2013. április 02. kedd - 19:16 / piacesprofit.hu
  •    

Az olaszországi Banco Popolare félmillió euróért a MagNet Magyar Közösségi Banknak adja el magyarországi leányát - közölte a két bank kedden.

Kép:flickr

A két bank közötti megállapodást az illetékes felügyeleti hatóságoknak is engedélyezniük kell, így a megállapodás várhatóan 2013. második negyedévében válik majd hatályossá. A Banco Popolare szerint a megállapodás összhangban van csoportszintű stratégiájával, amely az olaszországi működésre helyezi a hangsúlyt. Valóban nem friss döntés a magyar leányvállalat eladása a bank részéről, erről a tervről már 2010 óta hallani olykor híreket. A MagNet a megállapodással javíthat magyarországi piaci pozícióján. A felvásárlás lehetőséget teremt a MagNet Bank Zrt. számára, hogy a két bank közötti szinergiák kihasználásával, a nyereséges és felelős banki működés megőrzése mellett tovább fejlessze ügyfél kiszolgálási színvonalát- jelentette ki Fáy Zsolt, a magyar közösségi bank elnöke.  A megállapodás alapján a MagNet Bank mind meglévő, mind új lakossági, vállalati ügyfelei és civil partnerei számára szélesebb pénzügyi szolgáltatási palettát kínálhat a jelenleginél nagyobb méretű fiókhálózatban.

A Banco Popolare 2007-ben vásárolta meg a maláj magánszemélyek által alapított IC bankot, így hozta létre magyarországi leányvállalatát. A banknak 2012 végén 133 millió euró eszközértéke volt. A társaság 10 fiókot üzemeltetett 145 alkalmazottal Budapesten és a főváros agglomerációjában.  A bank saját bevallása szerint azt  a kis- és középvállalkozói kört célozza és támogatja pénzügyi szolgáltatásokkal és hitellel, amely a maga erejéből és tehetségéből tud és képes Magyarországon boldogulni. Az üzlet kapcsán kiadott közleményük szerint az eladás nem fogja különösebben befolyásolni a bank pénzügyi helyzetét. A Banco Popolare itthon  nem számított nagy pénzintézetnek, Olaszországban viszont a negyedik legnagyobb banknak számít a hitelállomány nagysága alapján.

A Banco Popolare volt az első olasz bank, amely elhagyta Magyarországot, mióta Orbán Viktor miniszterelnök jelezte, hogy csökkenteni akarja a külföldi bankok jelenlétét Magyarországon. Miközben az Intesa Sanpaolo vezérigazgatója rémálomnak nevezte Magyarországot – és a Reutersnek nyilatkozva azt mondta, készen áll arra, hogy csökkentse jelenlétét az országban -, a Danske Bank szerint valójában államosítási fenyegetést jelentenek Orbán szavai a szektor egy része számára, az Ipopema igazgatója pedig úgy véli, ez a törekvés demokráciában és piacgazdaságban elfogadhatatlan – írja a Bloomberg.