Kisvállalkozásoknak is vonzó lehet a QR-kódos fizetés

2019. április 02. kedd - 17:14 / piacesprofit.hu
  •    

Kínában évi 12 ezer milliárd dollár értékben vásárolnak mobilfizetéssel, világszerte évi 20 százalékkal nő az ilyen tranzakciók száma, és már a Google is QR-kód alapú fizetési megoldáson dolgozik, de Magyarországon még mindig gyermekcipőben jár a technológia.

Az Azonnali Fizetési Rendszer (AFR) július 1-jén indul Magyarországon. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásai szerint a rendszer új fizetési módok megjelenését is lehetővé teszi: például a QR-kód beolvasásával indítható azonnali fizetést is.

A jegybankok világszerte törekszenek a készpénz-használat visszaszorítására. Magyarországon is ez a trend, ennek a folyamatnak az egyik lépése a QR-kódos megoldások támogatása is. Hiszen miközben a mobilfizetés Magyarországon gyermekcipőben jár, Kínában az így lebonyolított vásárlások értéke meghaladta a 12 ezer milliárd dollárt – tájékoztat Veszer Zoltán, a BlockBen ázsiai piacokért felelős szakértője. 

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Különösen az Egyesült Államokban és Ázsiában kedvelt a technológia, de például a norvégok 42 százaléka is rendelkezik valamilyen digitális pénztárcával. Az éttermek, szupermarketek, mozik, taxik a legnépszerűbb mobilfizetési helyek. A folyamatnak újabb lökést adhat az elemző szerint, hogy a Google Pay is a peer-to-peer fizetési megoldáson dolgozik, amely lehetővé teszi majd a felhasználóinak, hogy egy QR-kód beolvasásával küldjenek pénzt egy másik felhasználónak.

Magyarországon is vannak már jól működő példák: az iCsekk rendszerében

Virtuális valutához is kell pénztárca
Útmutatót tett közzé a Kaspersky Lab, amelyben néhány, kriptovalutákkal kapcsolatos alapfogalmat tisztáztak. A kriptovaluták kezeléséhez szükséges egy úgynevezett digitális pénztárca, aminek a biztonságára legalább annyira érdemes figyelni, mint a valódi erszényünkre.

például QR-kód segítségével lehet fizetni egyes közműszolgáltatók számláit. A technológiában a mobilfizetések piacán is hatalmas lehetőségek rejlenek.

A szakember szerint a mobilfizetésen belül lehetségesek a QR, a vonalkód alapú tranzakciók vagy épp az NFC csippel történő mobilfizetés. Utóbbi megoldás jelenleg döntően kártyatársasághoz kötött, de várhatók a piacon olyan új megoldások, amelyeknek köszönhetően a kereskedői terminál és a pénztárca-szolgáltató direktben összeköthető, így csökkenthető a fizetésben részt vevő köztes kiszolgálók száma, és a fizetendő jutalékok, díjak is alacsonyabbak lehetnek.

Ez a kereskedői oldalon különösen a kisvállalkozásoknak lehet vonzó. A felhasználóknak pedig csupán egy telefon vagy egy okosóra is elég a fizetéshez.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek