Kinevezték Szaúd-Arábia első női bankigazgatóját

2018. október 06. szombat - 10:00 / piacesprofit.hu
  •    

Az ország történetében először neveztek ki nőt egy bank élére Szaúd-Arábiában, írja a BBC. Lubna al-Olajan a harmadik legnagyobb szaúdi bankot fogja vezetni.

Lubna al-Olajan két privát bank, a Saudi British Bank és az Alawwal Bank összeolvadásából létrejövő pénzintézetet fogja vezetni. Al-Olajan az Egyesült Államokban végzett egyetemet, mostani kinevezése előtt családja vállalkozását vezette. Már korábban az egyik legismertebb női üzleti vezető volt Szaúd-Arábiában, 2018-ban első helyen végzett a Forbes legbefolyásosabb közel-keleti nőket összegyűjtő listáján.

Szigetet csinálnának az olajsejkek a miniállamból
Szaúd-Arábia koronahercege gondolt egyet, és csatornát ásat a Katarral közös határra. Ez az „elszigetelés” non plus ultrája, ahogy talán még senki sem csinálta.

Az első női bankigazgató kinevezése összefügg a szaúdi trónörökös, Mohamed bin Szalmán reformterveivel. A koronaherceg lényegében már maga vezeti az országot apja helyett, célja az ország modernizálása, beleértve (a gazdaság korszerűsítése, a kizárólag az olajra épülő ipar diverzifikálása mellett) a nők jogainak kiszélesítését.

Szaúd-Arábia az egyik utolsó olyan ország, ahol a nők hivatalosan is másodrendű állampolgárok. A reformok ellenére továbbra is törvények korlátozzák például a nők szabad mozgását, vállalkozási, munkavállalási szabadságát. Az utóbbi években némileg javult a helyzet, a legutóbbi választásokon nők is szavazhattak (igaz, ennek viszonylag kicsi a jelentősége, hiszen a lényeges politikai döntéseket a királyi család hozza, nem a választott képviselők), idén nyáron pedig feloldották a nők autóvezetésének tilalmát.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.