Kim Dzsong Un mégsem állította le az atomprogramot

2018. augusztus 21. kedd - 18:30 / PP/MTI
  •    

Kim Dzsongun észak-koreai diktátor tavasszal hangoztatott szándékai ellenére országa folytatja  nukleáris tevékenységét - állapította meg jelentésében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ). 

“A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság atomprogramja fejlesztésének folytatása rendkívül aggasztó” – vélte Amano Jukija, a NAÜ vezérigazgatója a jelentésben, amelyet a tervek szerint szeptemberben nyújtanak be a NAÜ éves közgyűlésébe. A NAÜ, amely megfigyelői 2009 áprilisában történt kiutasítása óta nincs jelen Észak-Koreában, közölte, hogy egyebek mellett arra utaló jeleket tapasztalt, hogy 2018. április vége és május eleje között – azaz a két Korea vezetőinek találkozója után – tevékenységek folytak az észak-koreai “radiokémiai laboratóriumban”.

Hat évvel később is kellemetlen meglepetést szerzett Fukusima
Nesze neked atomenergia: amerikai és japán kutatók hat évvel a katasztrofális fukusimai nukleáris baleset után is a reaktorból származó radioaktív szennyeződést mutattak ki a száz kilométerrel távolabb lévő tengerparton.

A jelentés rámutat, hogy a jongbjoni kísérleti reaktorban is folyik a 2015 decemberében megkezdett “működési ciklus”. A NAÜ hangsúlyozta, hogy Phenjan folytatja könnyűvizes reaktorának építését, valamint urán kitermelését és dúsítását a pjongszani létesítményben.

Az amerikaiak még optimisták

Amano “mélységesen sajnálatosnak” nevezte ezeket az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozatait sértő tevékenységeket, és ismételten felszólította Észak-Koreát, hogy “maradéktalanul tegyen eleget nemzetközi kötelezettségeinek”. Hangsúlyozta, hogy a NAÜ kész újrakezdeni a helyszíni ellenőrzéseket. Donald Trump amerikai elnökkel tartott találkozóján Kim Dzsong Un június 12-én megerősítette, hogy támogatja “a Koreai-félsziget teljes nukleáris leszerelését”. Ezt korábban április 27-én közölte Mun Dzse In dél-koreai elnökkel találkozva, de a szándéknyilatkozat nem tartalmazott sem határidőt, sem a leszerelés módozatait.

Az amerikai külügyminisztérium ugyanakkor a múlt héten úgy ítélte meg, hogy “jó irányba haladnak” az Észak-Koreával folyó tárgyalások, emlékeztetve, hogy Washington és Phenjan többször is tárgyalt zárt ajtók mögött egymással. A két Korea újabb csúcstalálkozójára várhatóan szeptemberben kerül sor Phenjanban.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.