Ki reménykedhet abban, hogy még idén talál állást?

2009. szeptember 08. kedd - 18:37 / piacprofit.hu
  •    

Négyből majdnem három munkáltató változatlanul kívánja hagyni a jelenlegi alkalmazotti létszámot a következő három hónapban, ami némi esélyt jelenthet a munkaerőpiac stabilizálódására a negyedik negyedévben - áll a Manpower Munkaerőpiaci Előrejelzésében. A mezőgazdasági, idegenforgalomi és kereskedelemi ágazatokban a legborúlátóbbak a munkaadók, a legoptimistább várakozásokat pedig az energetikai szektorban találjuk.

A kilenc szektorból és nyolc régióból kiválasztott 770 magyar munkaadók a következő kérdésre válaszoltak: "Hogyan látja az Ön vállalatánál/szervezeténél a munkaerő létszámának alakulását a 2009. december végéig hátralévő három hónap során a jelenlegi negyedévhez képest?" A megkérdezettek tíz százaléka növelné a létszámot 2009. negyedik negyedévében, 14 százalék csökkenést vár, a többség pedig (74%) megtartaná a jelenlegi munkaerőt.

"A munkaerőpiac szezonalitását remekül példázzák a magyarországi adatok, főként a mezőgazdaság és az idegenforgalom területén.", mondta Kiss Judit, a Manpower Magyarország vezetője. "A villamosenergia, gáz-, gőz-, vízellátás területén már mérhető a vélhetően a közelgő tél miatt pozitívba fordult alkalmazási kedv. Az idő egyre hűvösebb lesz, egyre korábban sötétedik majd, így ennek a szektornak több alkalmazottra lesz szüksége például a rendszeres karbantartások elvégzéséhez."

Ha a magyar iparágakat szeretnénk összehasonlítani, a munkaadók a villamosenergia, gáz-, gőz-, vízellátás szektorban a legbizakodóbbak, ahol a Manpower Munkaerőpiaci Mutató +5%-ra nőtt az előző negyedévi 0%-ról. A gyáriparban az alkalmazási ütem várhatóan stagnálni fog, a Mutató itt 0%, ami azonban közel sem rossz eredmény, hiszen tíz százalékpontos növekedést jelent az előző negyedévhez képest. "Ezekből az adatokból arra következtethetünk, hogy a korábbi leépítések miatt a magyar gyártók már elérték a mélypontot, ami azt jelenti, hogy jelenleg ez a szektor pontosan annyi munkaerőt alkalmaz, amennyire ténylegesen szüksége van", mondta Kiss Judit.

Az elemzésből kitűnik, hogy régiós szinten drasztikus csökkenés következett be a Közép-Dunántúlon, ahol a mutató 12 százalékpontot esett, és ezzel a harmadik negyedévi -5%-hoz képest most -17%-on áll. A munkaadók óvatos optimizmusa tapasztalható Közép-Magyarországon (+5%), Budapesten és a Dél-Dunántúlon (mindkettő +3%).

Robbanás a fejlődő országokban

Európai szinten a lengyel munkáltatók jelentették a legerősebb alkalmazási hajlandóságot (+5%), őket a norvégok és a svédek követik, mindkét országban +3%-os a mutató. Az Európában, Közel-Keleten és Afrikában (EMEA térség) vizsgált 18 ország közül nyolcból jelentettek növekvő, hétből csökkenő, háromból pedig változatlan alkalmazási hajlandóságot. A legerősebb növekedést hét pontos emelkedéssel Görögország produkálta, a legmeredekebb csökkenés pedig Norvégiában tapasztalható, hét százalékpontos csökkenéssel. 

A világ más részein, 35 vizsgált ország és terület közül 17-nél várható pozitív Manpower Munkaerőpiaci Mutató 2009 negyedik negyedévében. Az indiai (+25%), brazil (+21%) és kolumbiai (+13%) munkáltatók számítanak leginkább az alkalmazási kedv növekedésére.