K&H: 5 százalékkal nőhet idén a kiskereskedelmi forgalom

2018. március 05. hétfő - 14:00 / Zubor Zalán
  •    

Januárban a vártnál nagyobb mértékben, 7,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom. Az idén a bérek emelkedése és a tartós fogyasztási cikkek iránti jelentős kereslet miatt várható bővülés a szektorban, a jelenlegi kilátások alapján 5 százalékos lehet a növekedés.

Jól kezdték az évet a boltok. A 2017-ben elért közel 5 százalékos növekedés után januárban 7,5 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az előzetes adatok szerint. Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint bár a januári növekedésre számítani lehetett, de a 7,5 százalékos bővülés meghaladja a várakozásokat.

Kiskereskedelem: mi lehet az idén a nyerő stratégia?
A várakozások szerint a fogyasztás fellendüléséből ismét az online kereskedelem, és meglepő módon a nagyobb kiskereskedelmi láncok profitálhatnak. A vesztesek között, a kisebb, helyhez kötött kereskedőkkel kell számolni – derült ki a zentrada online kereskedelmi platform előrejelzéséből.

„Bár a részletes adatok csak később jönnek ki, az idén januárban is a múlt évre jellemző forgatókönyv alapján teljesített a kiskereskedelem. A forgalmat ugyanis a tartós fogyasztási cikkeket magában foglaló nem élelmiszerek húzták januárban, ebben a termékkörben az átlagot jóval meghaladó, 11,6 százalékos volt a forgalomnövekedés a naptárhatással korrigált adatok alapján” – fogalmazott a K&H szakértője.

Hozzátette: a nem élelmiszereknél tavaly október óta két számjegyű a forgalombővülés. Januárban egyébként a kiskereskedelmi forgalmat felfelé húzták az üzemanyagok is, amelyeknél több mint 8 százalékos volt a bővülés.

A kiskereskedelmi forgalom az idén is emelkedőn maradhat elsősorban a tartós fogyasztási cikkek iránti kereslet és a bérek emelkedése miatt. A szakember szerint a jelenlegi kilátások alapján 5 százalék körüli forgalombővülés várható 2018 egészében.