Kevesebb jut majd felzárkózásra

2018. június 29. péntek - 12:09 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság reálértéken tíz százalékkal tervezi csökkenteni a következő hét éves költségvetésben a felzárkózást segítő kohéziós kiadásokat – cserében nagyobb rugalmasságot ígér a pályázatok elbírálásánál és ellenőrzésénél.

A Bizottság illetékes vezetői és európai parlamenti képviselők tanácskozásairól szivárogtak ki a nyilvánosságra a brüsszeli elgondolások.

 Kép: SXC

Kép: SXC

A keretösszeg mérséklése mellett a valószínűleg legfontosabb, hogy az eddigi 85 százalékról 70 százalékra csökkentenék az Unió pénzügyi hozzájárulását a projektek költségeihez. Amint a vitában egyes képviselők hangoztatták: az elgondolás riasztó, hiszen az EU szegényebb országaiban már eddig is problémát jelentett a saját hozzájárulás előteremtése.

A kevesebb pénz fejében a Bizottság a pályázatokkal kapcsolatos bürokrácia jelentős csökkentését ígéri és nagyobb rugalmasságot ígér az elbírálásnál. Így például hét különböző forrás ügyeit egy helyről intézik majd, ugyanakkor összevonják a Kohéziós Alapot és a regionális fejlesztést segítő Európai Alapot.

Kockázatos lehet a jövő évi minimálbér-emelés
A jövő évi költségvetési tervezet szerint jövőre újabb minimálbér-emelés jöhet, ez pedig az átlagbérek további növekedéséhez is hozzájárul. A fizetések emelkedése viszont kockázatot is jelent versenyképességi szempontból – írja a K&H.

Jelentős könnyítésnek tekintik, hogy olyan – például interregionális – projektek lebonyolításánál, amelyek addig alacsony hiba-százalékot mutattak ki, a jövőben az adott ország előírásait lehet majd alkalmazni és az Unió azokból csak egyes projekteket ellenőriz majd, szúrópróbaszerűen.

Lehetővé kívánják tenni azt is, hogy a finanszírozásnál a pályázók jobban kombinálhassák az egymást kiegészítő támogatásokat és hiteleket. Ezek egy helyről érkeznének – hogy honnan, még nem eldöntött.

A tagállamoknak módjuk lesz arra, hogy a számukra rendelkezésre álló forrásoknak 5 százalékig terjedő részét az InvestEU-Alap rendelkezésére bocsássák. Ezeket az összegeket is csak a kohéziós politika céljaira használhatják fel, de a lebonyolításnál az Alap rendelkezései az irányadók.

Ez egyebek mellett lehetőséget ad arra, hogy a projektekhez alacsonyabb kamatozású uniós hiteleket vegyenek fel.

(Forrás: Eur-Activ)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.