Kevesebb adót, kevesebb közmunkást!

2014. április 07. hétfő - 18:30 / piacesprofit.hu
  •    

A választások után az eddigi gazdaságpolitika konszolidációját, a költségvetési fegyelem fenntartását jósolják az elemzők. A vállalkozók és a munkaadók a kkv-k erősítését, beszállítói programok indítását várják a harmadik Orbán-kormánytól.

Megvan a győzelem, jöhet a konszolidáció – Kép: MTI

Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató Zrt. igazgatósági elnöke elmondta: az államháztartási deficitet, a 3 százalék alatti GDP arányos hiányt tartani fogja a Fidesz következő kormánya, 2015-től a hiány közelebb lesz a 2 százalékhoz, mint a 3 százalékhoz. A szakértő szerint a növekedés megindul, a vállalati különadókat a kormány óvatosan elkezdi kivezetni a rendszerből. A bankrendszerben a pluszadókat várhatóan annak függvényében fogja a kormány csökkenteni, ha a bankrendszer elkezd hitelezni. A többlethitelért adócsökkentés várható, 2015-től lehet egy ilyen irányú elmozdulás – vélte Heim Péter. “Paradox módon azt gondolom, hogy a gazdaság centralizációjával ellentétben egy kicsit decentralizált gazdaságpolitikát fog folytatni a Fidesz” – mondta Heim Péter. Aláhúzta: 2015-től egyértelműen decentralizációra számít, a centralizációs hullám az idei év végével “ki fog fulladni”. Sokkal konszolidáltabb, sokkal decentralizáltabb gazdaság- és társadalompolitika érvényesül az idei évtől – elemezte Heim Péter.

(A választások előtt nyolcéves csúcson volt a fogyasztói és az üzleti optimizmus.)

Ádám Zoltán, a Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. vezető kutatója szerint Orbán Viktornak a vasárnapi választások utáni beszédéből arra lehetett következtetni, hogy a jövőben egy, az unió felé konszolidáltabb, kiszámíthatóbb politikát fog a következő kormány folytatni.  Kiemelte: a multicégek és a bankok továbbra sem járnak jól majd a kormány gazdaságpolitikájával, ha esetleg szükség lesz kiigazításokra, akkor várhatóan úgy gondolkodik majd a kormány, hogy rájuk rakja majd a terheket.

Továbbra is azzal számol a vezető kutató, hogy a növekedés az idén és jövőre is évi 2,2 százalék lesz, de várhatóan konszolidáltabb gazdaságpolitika valósul majd meg. Úgy vélte, a Fidesz eddig érvényesített gazdaságpolitikai modellje nem változik majd, és a gazdasági szereplők terheit sem csökkenti a kormány, de a hazai befektetőket, hazai cégeket próbálja majd helyzetbe hozni, illetve megnyugtatni.

“Nem gondolom, hogy az eddigi gazdaságpolitikai modell változik majd a jövőben, de minden bizonnyal konszolidáltabb, nyugodtabb hangnemben folytatódik majd a kormányzás, amely egy igen erős politikai felhatalmazást kapott a mostani választással” – emelte ki Ádám Zoltán.

VOSZ: beszállítói programokat!
Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) főtitkára kifejtette, hogy szövetségük aktív beruházás-politikát vár az új kormánytól, hiszen korszerű, versenyképességet javító új beruházások nélkül nem lesz jelentős hozzáadott értéket képviselő magas foglalkoztatottság. A VOSZ főtitkára hozzátette: az ország versenyképessége javulásának feltétele az aktív beruházás-politika mellett a foglalkoztatottság bővülése, a gazdasági jog, valamint a fizetőeszköz stabilitásának megteremtése, az intézményesített társadalmi párbeszéd biztosítása. A szövetség szerint a közfoglalkoztatás szociális szempontból egy bizonyos határig nem hátrányos, de az elmúlt időszakban aránytévesztés volt, az új munkahelyek nagyobb része a közfoglalkoztatásban jött létre. A VOSZ főtitkára hangsúlyozta, hogy régóta szorgalmazzák beszállítói programok indítását kormányzati közreműködéssel, hiszen a jelenlegi tőkeszegény kkv-szektor nehezen tud csatlakozni a modernebb technológiával jelen lévő multinacionális vállalatokhoz.

Erősítik a kkv-szektort

Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető elemzője is úgy vélte: a Fidesz eddigi gazdaságpolitikájának folytatása várható majd, azaz az államháztartást tekintve marad a 3 százalék alatti GDP arányos hiánycél elérése. Ez azonban nem jelenti azt, hogy kisebb lenne az állami szerepvállalás – tette hozzá. Kiemelte: az adópolitikában nagy változás nem lesz, legfeljebb apró módosításokra lehet számítani, a gazdasági növekedés 2014-ben 2 százalék körül lesz.

Elmondta: az elmúlt időszakban az állami beruházások, az állam fogyasztása jelentős szerepet kapott a gazdaságban, ez a jövőben is fennmarad. Az elemző arra számít, hogy a kormány egyfajta növekedésösztönző politikát is folytat majd, a gazdasági bővülés ösztönzésére különböző lépéseket vezet majd be, erősítik majd a kkv-szektort. Az olcsóbb hitel, a gyengébb árfolyam a kkv-szektort erősítheti a jövőben – mondta Török Zoltán.

Az érdeklődést növeli, hogy idén már jobb feltételekkel kapható az MNB-hitel.

Karsai Gábor, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgató-helyettese szerint a Fidesz folytatja azt, amit eddig tett. “A Fidesznek azonban nem volt gazdaságpolitikája, hatalmi céljai voltak, az állam és kliensei számára átrendezni a gazdasági rendszert” – tette hozzá. A rezsicsökkentés eddigi lépéseit megtartják, de a már bejelentetteken kívül nem lesz újabb csökkentés, a közfoglalkoztatottak számát az őszi választások után mérséklik majd – fűzte hozzá. Úgy vélte: az idén nagyobb lehet az államháztartási hiány 3 százaléknál, de a kormány ragaszkodni fog a deficit 3 százalék alatti tartásához, a mozgástér szűk, így az önkormányzati választásokat követően kiigazításra lehet számítani.

A GKI-nál úgy vélik, a jelenlegi gazdasági növekedés átmeneti tényezőkből fakad, nem fenntartható, hosszabb távon csak 1,5 százalék körüli növekedés várható Magyarországon, a régió országai gyorsabban fejlődnek majd, és az eddig tapasztalt 10 éves folyamat, a leszakadás folytatódni fog.

OKISZ: jusson el a mikrovállalkozásokhoz is az NHP!
Vadász György, a Magyar Iparszövetség (OKISZ) ügyvezető alelnöke szerint a gazdasági növekedés érzékelhető lesz, amit a kis- és középvállalkozásoknál valóban érzékelhető foglalkoztatás bővüléssel jár, és azt szeretné, ha az MNB növekedési hitelprogramja eljutna a mikrovállalkozásokhoz is, és ehhez a garancia intézményrendszere is megteremtődik. Az iparszövetség vezetője kiemelte: örülnek annak, hogy az uniós források 60 százalékát gazdaságfejlesztésre fordítja a kormány, és ezen belül a kkv-szektorra, a foglalkoztatás bővítésére 32 százalék jut. Szeretnék, hogy minél előbb megjelenjenek a 2014-2020-as uniós időszak pályázati kiírásai.

Árgus szemmel figyel a piac

Az első londoni elemzői értékelések szerint a héten várhatóan csekély piaci hatása lesz a Fidesz újabb győzelmének, amelyet a felmérések már hónapok óta jeleztek; a piaci szereplők most elsősorban a magyar kormány által az üzleti szektor felé tett gesztusokat fogják figyelni.

 Timothy Ash, a Standard Bank londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza kommentárjában úgy fogalmazott, hogy a közvetlen rövid távú piaci hatásoknál fontosabbak lesznek a valószínűsíthető “új gazdaságpolitikai impulzusokra” utaló jelek, például az, hogy Orbán Viktor a választásokat letudva “törekszik-e békekötésre” a külföldi nagyvállalatokkal. A Standard Bank londoni szakértője szerint erre szükség lesz, ha a kormány a beruházásokat “magasabb sebességfokozatra” kívánja gyorsítani, és ha emelni akarja a hazai össztermék (GDP) reálnövekedési ütemét. Timothy Ash szerint fontos lesz az is, hogy a kormány szakítson a rövid távú gazdaságpolitikai “vészintézkedésekkel”, és térjen át megnyugtatóbb, stabilabb gazdaságpolitikára. A nagyvállalati szektor nem akar gyakori váltásokat, különösen nem az adópolitikában – hangsúlyozta az elemző.

A különadók évtizedes hátrányba hoznak minket.

Magdalena Polan, a Goldman Sachs (GS) bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza hétfő hajnali kommentárjában annak a véleményének adott hangot, hogy a Fidesz-győzelem gazdaságpolitikai folyamatosságra vall. A vezető elemző várakozása szerint ez különösen az alacsony államháztartási deficit melletti folytatódó elkötelezettséget jelenti majd, mivel az új kormány nyilván elejét akarja majd venni annak, hogy Magyarország ismét az Európai Unió túlzottdeficit-eljárásának hatálya alá kerüljön. A GS közgazdásza szerint ez az erőteljes költségvetési elkötelezettség kedvez majd a magyar állampapírok keresletének, különösen a külföldi befektetők részéről. Magdalena Polan ugyanakkor úgy vélekedett, hogy “a Jobbik támasztotta verseny” miatt a Fidesz is “nacionalistább alapállásra” helyezkedhet, és emiatt időbe telhet az átállás a még inkább növekedéspárti gazdaságpolitikára.

Párbeszéd a bankokkal

A UBS bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokkal foglalkozó közgazdászai hangsúlyozták, hogy a banki hitelfolyósítás 2009 óta szűkül a magyar piacon, márpedig a fenntartható, ütemes gazdasági növekedéshez a hitelkínálat bővülése is kell. A ház szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított növekedési hitelprogram második szakaszának nehéz indulása is jelzi a jegybank, a kormány és a bankok közötti konstruktívabb párbeszéd fontosságát. A UBS londoni elemzői szerint a kormány és a bankok további, esetleg elhúzódó feszült viszonya a magyar gazdaság növekedési lendületét is lassíthatja.

A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének feltörekvő piacokra szakosodott elemzőstábja közvetlenül a választások előtt összeállított hétvégi értékelésében hangsúlyozta, hogy már tavaly is erőteljesen az újbóli túlzottdeficit-eljárás elkerülésének célja határozta meg a magyar költségvetési politikát, jóllehet sokan – tévesen – a kormány költségvetési alapállásának lazulását jósolták. A költségvetés feletti EU-felügyelet távoltartásának vágya láthatólag sokkal erősebb, mint a törekvés a lazább költségvetési alapállástól várható előnyökre – fogalmaztak a Morgan Stanley londoni elemzői. A ház szerint ugyanakkor a gazdasági növekedés élénkülése nyomán sokkal kevésbé valószínű a vállalati szektor adóterhelésének az előző kormányzati ciklusban tapasztalthoz hasonló mértékű további növelése.

Orbán: marad a bankadó, folytatódik a rezsicsökkentés
Indokoltnak nevezte a bankadó megtartását Orbán Viktor miniszterelnök hétfői nemzetközi sajtótájékoztatóján, az Országházban. Megfogalmazása szerint indokolt, hogy a bankok is részesei maradjanak a méltányos közteherviselésnek. Hozzátette, örömmel látja, hogy a pénzintézetek beépítették működésükbe a bankadót, és ismét profitot értek el. Brüsszellel több kérdésben, így a rezsicsökkentés mellett a pálinkafőzés és még néhány más ügyben is lehet konfliktus – mondta újságírói kérdésre a miniszterelnök. „Nagy vita lesz, mert Magyarország szeretné, ha Európában olyan energiaárak lennének, mint az USA-ban. Ide illeszkedik a rezsiügy is” – hangoztatta Orbán Viktor, aki szerint Budapest addig csökkenti az energiaárakat, amíg Magyarországon is el nem érik az amerikai szintet.