Két százaléknál nem lesz több a növekedés

2016. március 08. kedd - 14:18 / PP/MTI
  •    

A bruttó hazai termék (GDP) növekedése két százalék fölött lehet idén, de nem sokkal. A lassuló növekedést a lanyhuló uniós forrásfelhasználás, az ipari termelés dinamikájának csökkenése és az építőipar visszaesése okozza.

leminősítették a lengyeleket

Kép: SXC

A KSH második becslésében kedden megerősítette: a múlt év negyedik negyedévében 3,2, 2015-ben 2,9 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék (GDP) az előző év azonos időszakával összehasonlítva. A CIB Bank elemzői szerint már az előzetes adat, illetve a korábbi rész-statisztikák fényében meglepetést nem okozó GDP-számok megerősítették a felfutó növekedés mögötti részben szélesebb bázisú, de az uniós forrásfelhasználás miatt egyszeri tényezőkkel is erősen megtámogatott hatások jelenlétét. A részletes statisztikák alapján 2016-ra vonatkozóan változatlanul 2,0-2,3 százalékos GDP-növekedést várnak.

Szembemegyünk a trenddel – és ez most nem baj
Növekvő geopolitikai bizonytalanság, csökkenő vezérigazgatói optimizmus világlik ki a PwC éves globális felméréséből, amelynek adatai borúlátó világgazdasági kilátásokat jeleznek. Ugyanakkor Magyarországon vidámabb a helyzet.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője szerint 2,2-2,3 százalék körüli GDP-növekedés lehet idén, amit elsődlegesen a háztartások erősödő fogyasztása húzhat. Kitért arra: termelési oldalon jelentős szerepe volt az iparon belül a feldolgozóiparnak, köszönhetően az autóipar kimagasló teljesítményének, illetve a szolgáltatásoknak, míg az építőipar nem tudott érdemben hozzájárulni a GDP növekedéséhez, a mezőgazdaság pedig szemmel láthatóan fékezte azt. Ezzel összhangban a felhasználási oldalon a háztartások tényleges fogyasztása mellett a külkereskedelem volt a gazdaság fő motorja. A beruházások hatása leginkább semleges volt tavaly.

Balatoni András, az ING vezető elemzője szerint a beruházások és a háztartások fogyasztása kedvezően alakult, a beruházások egyértelműen jelezték az uniós források felhasználásának utolsó negyedévi felfutását. Idén is húzó tényező marad a háztartások erősödő fogyasztása. Az építőipar minimális emelkedést mutatott tavaly, míg a mezőgazdaság erősen lefelé húzta a növekedést. Idén átlagosan 2,3 százalékos GDP-növekedést várnak, amit a lassuló uniós forrásfelhasználás, az ipari termelés dinamikájának csökkenése és az építőipar visszaesése okoz – mondta.

Csak átmeneti megingás
Átmeneti lehet az ipari termelés januári megtorpanása a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) hétfőn közzétett adatait kommentáló elemzők szerint. A KSH első becslése szerint januárban az ipari termelés volumene 0,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól, a munkanaphatástól megtisztított index 2,2 százalékos növekedést mutatott.