Készül az új akcióterv

2013. március 04. hétfő - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

A miniszterelnök évértékelőjében bejelentett, a bérből és fizetésből élők támogatása érdekében bevezetendő akcióterv kidolgozása folyik, de még korai ennek részleteit ismertetni - mondta Varga Mihály a parlament foglalkoztatási bizottsága meghallgatásán.

A miniszterjelölt elmondta, hogy folytatni kívánja majd a kormány eddigi, a kis- és középvállalatok támogatását célzó törekvéseit, hiszen “ez stratégiai érdekünk”, ugyanis a kkv-szektor adja a magyar munkahelyek kétharmadát. E területen Varga Mihály kiemelt feladatnak tekinti, hogy az Eximbankon keresztül megteremtsék annak lehetőségét, hogy a kkv-k minél nagyobb számban kapcsolódhassanak be a multinacionális vállalatok beszállítói láncaiba, illetve a magyarországi kivitelbe.

Fotó: MTI

A foglalkoztatási, szociális és oktatáspolitikáról szólva általánosságban a nemzetgazdasági miniszteri szék várományosa szerint azt a kormány által elindított “filozófiai váltást” kell támogatni, amely azt mondja, hogy a munka érték. “Kétségtelen tény, hogy a kormány nem tudja mindenkinek a munkaerő-piaci elhelyezkedését garantálni”, de a közfoglalkoztatás keretében a korábbi szociális juttatásnál magasabb jövedelmet tud biztosítani” – emelte ki az MTI tudósítása szerint Varga Mihály.

A Munka törvénykönyve további módosítására a kormány nem készül. Amennyiben azonban az látszik, hogy erre szükség van, akkor lehet változtatni azon a miniszterjelölt szerint. (A Munka törvénykönyvének korábbi változtatásairól innen tájékozódhat.)

Reális alternatíva legyen az elhelyezkedés Magyarországon

A külföldre vándorló munkavállalók hazacsábításáról szólva Varga leszögezte: tudomásul kell venni, hogy megváltozott a világ, és “nem az ördögtől való”, ha egy fiatal belegondol abba, milyen lehetőségei vannak külföldön. Magyarország nem szigetként néz szembe a fiatalok, orvosok és ápolók elvándorlásával.

Menni vagy maradni? Menni!
Minden hetedik diplomás fiatal külföldön képzeli el a jövőjét a CV&More kutatása szerint. Vajon reális eséllyel indulhatnak útnak az adott célország kultúrájának és társadalmi berendezkedésének, szokásainak ismerete nélkül?

Ez a folyamat azért létezik, mert egyes országok között olyan jövedelemkülönbségek vannak, amelyek “csábítóan hatnak” minden olyan személyre, aki megfontolja, hogy máshol vállaljon állást. A kormánynak az a dolga, hogy megteremtse azokat a feltételeket, amelyek alapján reális alternatíva az elhelyezkedés Magyarországon.

Nem módosul a hiánycél

A költségvetési bizottság előtt Varga Mihály arról beszélt, hogy a gazdaságpolitika irányában nem, annak eszközeiben ugyanakkor lehet változás, ez azonban az idei költségvetés számait alapvetően nem érinti. Az infláció álláspontja szerint jelenleg nem jelent olyan veszélyt, “amellyel komolyabban kellene foglalkozni”.

A növekedési kilátásokkal kapcsolatban ugyanakkor több tényezőt is figyelembe érdemes venni: a mezőgazdaság, illetve a kivitel támogathatja az idén a magyar gazdaság bővülését, míg a háztartások esetében egyelőre “óvatos várakozások” indokoltak, hiszen a devizahitelek törlesztése miatt a lakossági fogyasztás csak korlátozottan tud emelkedni.

A különadók egyelőre maradnak

A miniszterjelölt amellett érvelt, hogy a különadókat egyelőre meg kell tartani, különösen addig, amíg a Magyarország ellen indított túlzottdeficit-eljárás fennáll. Elmondta: a banki hitelezés bővülése nem kizárólag a bankadó mértékén múlik. Mint mondta, jelenleg is tárgyalások folynak a bankokkal olyan intézkedésről, amely nem veszélyezteti a költségvetési bevételeket, de lehetővé teszi, hogy a hitelezés bővítésével párhuzamosan némi kedvezményt kapjanak a pénzintézetek. Remélhetőleg néhány héten belül megállapodás születik ebben a kérdésben – tette hozzá a Varga.