Kényszermunka a vasárnapi?

2016. április 18. hétfő - 15:10 / PP/MTI
  •    

Európa legliberálisabb nyitvatartási szabályának nevezte a magyart a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének (KASZ) elnöke. A szervezet 100%-os bérpótlékot és havi két szabad vasárnapot akar.

Sáling József kifogásolta, hogy a Munka törvénykönyvének módosítása után a korábbi 100 százalékos vasárnapi pótlékot 50 százalékra csökkentették. Leszögezte: a szakszervezet a 100 százalékos pótlék visszaállítását és önkéntes alapú vasárnapi munkavégzést követel, valamint azt, hogy a pihenőnapok közül legalább kettő vasárnapra essen – közölte az MTI.

A kereskedelmi dolgozók jelenlegi létszámával, a munkaerő minőségével nem oldható meg a vasárnapi nyitvatartás – mondta Sáling József. A vasárnapi nyitva tartási tilalom eltörlését április 12-én szavazta meg a Parlament, minden az egy évvel korábbi állapotba tért vissza.

Budapest, 2016. április 17. Résztvevõk a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének „Az utolsó szabad vasárnap jogán” címmel tartott demonstrációján Budapesten, a Nemzetgazdasági Minisztérium elõtt 2016. április 17-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

MTI Fotó: Balogh Zoltán

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a kereskedelemben dolgozók többsége minimálbérért, vagy szakmunkás bérminimumért dolgozik, ami a minimálbérért foglalkoztatottak esetében azt jelenti, hogy a napi 8 óra munkával a megélhetéshez szükséges összeget sem tudják hazavinni. Sáling József és Buday Pálné, a KASZ alelnöke együttesen adták át a Nemzetgazdasági Minisztérium képviselőjének a szakszervezet követeléseit tartalmazó petíciót. A petícióban a KASZ, a korábban említetteken kívül azt követeli, hogy a bevásárlóközpontokban dolgozók is legyenek jogosultak vasárnapi pótlékra, és a munkáltatók biztosítsák a megfelelő létszámot a munkahelyeken.

További igényük az egyműszakos vasárnapi munkavégzés, valamint az, hogy a boltok december 24-én és 31-én legkésőbb délben zárjanak be. Az érdekképviselet követeli, hogy csökkentsék a munkabérre rakódó terheket.

A vasárnap a szervezet által tartott demonstráció résztvevői “Mise után meccsre mennék!” “Emberek vagyunk, nem bábok!” “Nem kérünk a vasárnapi kényszermunkából!” feliratú táblákat tartottak.