Kék sztrájkot hirdetnek az önkormányzati dolgozók

2018. február 14. szerda - 11:00 / Zubor Zalán
  •    

A magyar szakszervezeti konföderációk szolidárisak a február 15-én, 16-án és 19-én az önkormányzati hivatalok köztisztviselői érdekében az MKKSZ által szervezett „Kék sztrájk”-ban résztvevő munkavállalókkal.

Újabb sztrájkot hirdetett a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) több mint 18 ezer közszolga fizetésemeléséért.

Tavaly júniusban a szakszervezet kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdetett, szeptemberben és januárban pedig egész napos munkabeszüntetést tartottak. Az MKKSZ 30 százalékos béremelést szeretne a közintézmények dolgozói számára, mint mondják, a közalkalmazottak fizetése reálértékét tekintve 10 éve nem emelkedett.

Jelentős különbség az önkormányzati bérek között

Az MKKSZ azt szeretné elérni, hogy a hosszú ideje változatlan, valamivel több mit 38 ezer forintos illetményalapot hatvanezer forintra emeljék fel. A kormányzat álláspontja az, hogy az önkormányzati köztisztviselők bérének megállapítása a helyhatóságok feladata, s ha magasabb fizetést kívánnak nyújtani, azok szabadon eltérhetnek a kötelező bértáblától. Csakhogy erre azoknak az önkormányzatoknak, amelyek nem vagy alig rendelkeznek saját bevétellel, nincs lehetőségük.

Így jelentős különbség alakult ki az egyes települési önkormányzatok dolgozóinak keresete között: a tehetősebbek magasabb fizetést tudnak kínálni, sok helyütt viszont hosszú ideje nem nőttek az illetmények. Emiatt nagy a fluktuáció, mert a szakemberek a több pénz reményében sorra távoznak például a kormányhivatalokhoz.

A szakszervezeti konföderációk (ÉSZT, Liga, MASZSZ, MOSZ, SZEF) a héten közölték, szolidárisak a sztrájkoló közalkalmazottakkal, arra kérik szimpatizánsaikat, hogy a „Kék sztrájk”-ot szervező MKKSZ kérésének eleget téve szolidaritásukat a meghirdetett napokon valamilyen kék jelzés (például kék szalag, nyakkendő kendő, ruha) viselésével fejezzék ki.