Kedvezményes lakáshitelek

2000. szeptember 13. szerda - 14:57 / PP Online
  •    

A jelzáloglevél forrású 3 százalékos állami kiegészítő kamattámogatással nyújtható kölcsönt a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) kínálja 11,2 százalékos kamatra fiókjában illetve ügynöki és konzorciális partnerein keresztül.

Az ügynökök között találhatóak az Országos Takarékszövetkezet fiókjai, a Hungária Biztosító, az Inter-Európa Bank és a Daewoo Bank. Tárgyalások folynak további biztosítótársaságokkal a hálózat bővítése érdekében. A konzorciális partnerek között van a CIB Bank, a Posta Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Konzumbank, és az Inter-Európa Bank. Hamarosan újabb bankokkal is aláírásra kerülhet a konzorciális szerződés. Ha minden leszerződött partner megkezdi a hitel értékesítését – a takarékszövetkezetek nélkül – a hálózat 5-600 fiókra bővül (a piacvezető OTP Bank körülbelül 410 fiókkal uralja a hazai lakáshitelezési piacot).

A rendszer 2000. február elsejével indult. A kezdeti időkben az érdeklődők mintegy 10-15 százaléka volt hitelképes. Májusban – miközben számuk is növekedett – az igénylők több mint 40 százaléka hitelképesnek bizonyult, vagyis javult a lakosság informáltsága. A kormányrendelet július elsejétől érvénybelépett módosítása az igényelhető összeget 10 millió forintban határozta meg és kitolta az életkori limitet. Gyakorlatilag az egyedülálló személyen kívül bárki folyamodhat a hitelért.

Az FHB igyekszik minél szélesebb kört bevonni a hitelezhető ügyfelek körébe. Ennek érdekében a kezes bevonása csak a hiányzó jövedelmi összegre szükséges, lehetővé téve akár egy nyugdíjas kezességvállalását is. A vállalkozók hitelfelvételét segíti, hogy a jövedelem mellett értékes ingatlan fedezetre is igényelhető a hitel (a kért összeg nem haladhatja meg az ingatlan piaci értékének egyharmadát). Ebben az esetben a jövedelemigazolásnak nincs olyan súlya a hitelelbírálásnál.

Vajon mi éri meg jobban? Az FHB hiteltáblázata szerint új lakás vásárlásához 15 évre 8 millió forintot havi 61 ezer forintos törlesztő részlet mellett lehet felvenni. Ugyanilyen futamidőre, megközelítőleg ugyanennyi havi költséggel használt lakás vásárlásához, csak 5 millió forint hitelt kapunk. A számítások szerint, ha az új lakás ára csak egyharmad résszel kerül többe, mint a használt ingatlané, a kedvezőbb kamatozású kölcsön miatt jobban megéri azt venni. Ugyanakkor vannak kerületek, ahol az új építésű ingatlanok árai nagyon magas saját erőt igényelnének. A piacon változatlanul a használt lakások iránt a legnagyobb a kereslet, amit nem érint a törvény júliusban életbe lépett módosítása.

Erre az évre az FHB szerződéses és konzorciális partnerein keresztül 12 milliárd forint lakáshitel nyújtását irányozta elő.