Kedvezményes lakáshitelek

2000. szeptember 13. szerda - 14:57 / PP Online
  •    

A jelzáloglevél forrású 3 százalékos állami kiegészítő kamattámogatással nyújtható kölcsönt a Földhitel- és Jelzálogbank (FHB) kínálja 11,2 százalékos kamatra fiókjában illetve ügynöki és konzorciális partnerein keresztül.

Az ügynökök között találhatóak az Országos Takarékszövetkezet fiókjai, a Hungária Biztosító, az Inter-Európa Bank és a Daewoo Bank. Tárgyalások folynak további biztosítótársaságokkal a hálózat bővítése érdekében. A konzorciális partnerek között van a CIB Bank, a Posta Bank, a Kereskedelmi és Hitelbank, a Konzumbank, és az Inter-Európa Bank. Hamarosan újabb bankokkal is aláírásra kerülhet a konzorciális szerződés. Ha minden leszerződött partner megkezdi a hitel értékesítését – a takarékszövetkezetek nélkül – a hálózat 5-600 fiókra bővül (a piacvezető OTP Bank körülbelül 410 fiókkal uralja a hazai lakáshitelezési piacot).

A rendszer 2000. február elsejével indult. A kezdeti időkben az érdeklődők mintegy 10-15 százaléka volt hitelképes. Májusban – miközben számuk is növekedett – az igénylők több mint 40 százaléka hitelképesnek bizonyult, vagyis javult a lakosság informáltsága. A kormányrendelet július elsejétől érvénybelépett módosítása az igényelhető összeget 10 millió forintban határozta meg és kitolta az életkori limitet. Gyakorlatilag az egyedülálló személyen kívül bárki folyamodhat a hitelért.

Az FHB igyekszik minél szélesebb kört bevonni a hitelezhető ügyfelek körébe. Ennek érdekében a kezes bevonása csak a hiányzó jövedelmi összegre szükséges, lehetővé téve akár egy nyugdíjas kezességvállalását is. A vállalkozók hitelfelvételét segíti, hogy a jövedelem mellett értékes ingatlan fedezetre is igényelhető a hitel (a kért összeg nem haladhatja meg az ingatlan piaci értékének egyharmadát). Ebben az esetben a jövedelemigazolásnak nincs olyan súlya a hitelelbírálásnál.

Vajon mi éri meg jobban? Az FHB hiteltáblázata szerint új lakás vásárlásához 15 évre 8 millió forintot havi 61 ezer forintos törlesztő részlet mellett lehet felvenni. Ugyanilyen futamidőre, megközelítőleg ugyanennyi havi költséggel használt lakás vásárlásához, csak 5 millió forint hitelt kapunk. A számítások szerint, ha az új lakás ára csak egyharmad résszel kerül többe, mint a használt ingatlané, a kedvezőbb kamatozású kölcsön miatt jobban megéri azt venni. Ugyanakkor vannak kerületek, ahol az új építésű ingatlanok árai nagyon magas saját erőt igényelnének. A piacon változatlanul a használt lakások iránt a legnagyobb a kereslet, amit nem érint a törvény júliusban életbe lépett módosítása.

Erre az évre az FHB szerződéses és konzorciális partnerein keresztül 12 milliárd forint lakáshitel nyújtását irányozta elő.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor