Kalandorpolitikát folytat a magyar kormány

2012. augusztus 01. szerda - 13:57 / piacprofit.hu
  •    

"Mélységesen aggódunk Magyarország miatt" - mondja az Európai Újjáépítési Bank  (EBRD) elnökének főtanácsadója, a bank vezető közgazdásza, Erik Berglöf.

Az euróövezet a katasztrófa felé tart, de a tragédia még mindig elhárítható. Magyarország mindettől függetlenül olyan kalandorpolitikát folytat, amelyet a magyar nép meg fog szenvedni – egyebek mellett erről beszélt az alapblog.hu-nak adott interjúban a londoni székhelyű, nagy, nemzetközi pénzintézet, az EBRD szakembere.

 Erik Berglöf
Erik Berglöf

Az elnöki főtanácsadóként is tevékenykedő svéd szakértő (az innen teljes terjedelmében elérhető)  beszélgetés során összegezte azokat a megállapításokat és tanácsokat, amelyeket Európa 17, kiemelkedően befolyásos közgazdásza írt alá, a Soros György nevével is fémjelzett, New York-i pénzügyi-gazdasági agytröszt, az Institute for New Economic Thinking égisze alatt.

Eszerint az európai történelem egyik legsúlyosabb drámája előtt vagyunk, de a tragikus végkifejlet elkerülhető, ha politikusok és pénzügyi döntéshozók, eladósodott és hitelező nemzetek, és privát intézmények konkrét időrendet felállítva azonnal hozzákezdenek az euró megteremtésénél elkövetett hibák felszámolásához, ha mindannyian kölcsönös engedményeket tesznek egymásnak. Az európai bankunió létrehozása, a nemzeti adósságok szétterítése, a nemzeti pénzpolitikák szigorú, európai szintű kontrolljának bevezetése elkerülhetetlen.

Magyarország kormányának jelenlegi politikájáról az EBRD elnökének főtanácsadója azt mondta, hogy az látszatépítésen és rövid távú célok, olyan eszközökkel való elérésén alapul, amelyek rombolják az Európai Unió értékrendjét, hosszú távon kárt okoznak a magyaroknak és akadályozzák a megállapodás elérését az Nemzetközi Valutaalappal és az Unióval.