Jövőre lehal a magyar gazdaság?

2011. október 05. szerda - 13:25 / piacprofit.hu
  •    

Az idei 1,5 százalékos GDP növekedés után a korábban várt 3,0 százalékkal szemben már csak 0,5 százalékos bővülést vár a Kopint-Tárki jövőre - hangzott el az intézet szerdai budapesti tájékoztatóján, ahol bemutatták az új konjunktúra jelentést.

A legvalószínűbb GDP növekedési ütem jövőre 0-1 százalék közé esik, de ennél rosszabb forgatókönyvet sem lehet kizárni – jelezte Palócz Éva vezérigazgató. Az infláció a korábban várt 3,6 százalék helyett 4,6 százalékra gyorsul 2012-ben, az idei 4,0 százalékos fogyasztói áremelkedés után. A kutatóintézet átlagosan 285 forintos euro árfolyamot prognosztizál jövőre a júniusban várt 270 forint után. A magánfogyasztás egy százalékkal visszaesik, a beruházások stagnálnak jövőre, a GDP csekély növekedését az export (6 százalékos) és az import (5 százalékos) ütemkülönbsége, a nettó export okozza.

Ki tudja, mit hoz a jövő
Ki tudja, mit hoz a jövő

A Kopint-Tárki Konjunktúrakutató Intézet Zrt. az adóváltoztatások konkrétumainak bizonytalanságai miatt nem adott előrejelzést az államháztartás jövő évi hiányára. A kormány GDP arányosan 2,5 százalékos államháztartási hiánnyal számol 2012-re. (Hosszú távon kiszámítható politikai, illetve gazdasági és társadalmi környezetet szorgalmaz 2011-es jelentésében a Magyar Európai Üzleti Tanács (HEBC).)

A kockázatok

A jövő évi költségvetés kockázatait elemezve Palócz Éva elmondta: a szükséges fiskális konszolidáción belül a bevételi oldalon tervezett 500 milliárd forint többlet reálisnak tűnik, miközben az intézet szerint az szja-változás és a minimálbér- illetve a szakmai bérminimum nagymértékű emelése, valamint az adójóváírás kivezetése a versenyképességet és a foglalkoztatást rendkívül rontja.

A kiadási oldalon várt több száz milliárdos megtakarítás legnagyobb problémája, hogy azt egyenletesen szétteríti – tette hozzá a vezérigazgató, aki úgy látja, hogy háttérszámításokat nem végzett a kormány annak érdekében, hogy megalapozza az 5-10 százalékos, szinte minden területre kiterjedő megszorítást. Kérdésre válaszolva Palócz Éva megerősítette, hogy a költségvetésben látható több száz milliárd forintos tétel "ide-oda tologatása" nehézzé teszi a számításokat, arról nem is szólva, hogy a 2012. évi költségvetési törvényjavaslat nem tartalmazza a 2011. évi tervet, és a 2011. évi várható teljesítést sem. "Ha mégis prognózist kellene adni, akkor véleményem szerint a GDP arányos eredményszemléletű hiány 3-4 százalék közé eshet" – válaszolta az MTI kérdésére Palócz Éva. (445 milliárd forintos adóemelést tartalmaz a jövő évi költségvetés.)

A kormány továbbra is bízik a számaiban

Hiába a negatív előrejelzés, a kormány álláspontja változatlan a 2012-es "országvédelmi költségvetés" megalapozottságát illetően; a kormányzat a költségvetési tervezés kezdetétől fogva figyelembe vette az országot körülvevő kedvezőtlen európai és nemzetközi gazdasági környezetet – hangsúlyozta közleményében a kormányszóvivői iroda. Mint írják, Magyarország kormánya felkészült az árfolyamváltozásból fakadó kockázatok kivédésére. Mint az korábban már bejelentették, a Nemzetgazdasági Minisztérium a beterjesztett költségvetés alapjául szolgáló árfolyamszint mellett két további (280 és 300 forint/euró) árfolyamszinttel kalkulálva is modellvizsgálatokat végzett. Így lehetőség nyílik arra, hogy a kormány a kedvezőtlen gazdasági változások bekövetkezte esetén felkészülten, kész megoldásokkal reagáljon a kialakult helyzetre -írják, jad hozzáteszik, hogy az Országgyűlésnek benyújtott országvédelmi költségvetés tervezetében összesen mintegy 300 milliárd forintos biztonsági tartalék (150 milliárd Országvédelmi Alap, 100 milliárd általános tartalék, 50 milliárd kamatkockázati tartalék) került kialakításra a váratlan pénzügyi kockázatok kezelésére. (Számos kritika és bátorítás érte a kormányt a Magyar Közgazdasági Társaság 49. Közgazdász-vándorgyűlésén.)

Mesterházy Attila MSZP-pártelnök keddi soproni sajtótájékoztatóján a szocialista képviselőcsoport informális ülésén elhangzottakat összegezve azt kérte, hogy vonja vissza és dolgozza át a jövő év költségvetés tervezetét a kormány. Mint mondta, az anyagban szereplő számok "már rég nem tarthatóak". Példaként említette, hogy a dokumentum 268 forintos euró-árfolyammal számol, miközben a kurzus már átlépte a 300-as határt, és további emelkedése várható, az elemzők pedig 280 feletti szintre számítanak. Utalt arra: három éve nem volt olyan magas a magyar hitelek ország-kockázati felára, mint napjainkban, Magyarország pedig a világ tíz legkockázatosabban finanszírozható országa közé került, így a 2012-es büdzsé "elfogadása előtt sem tartható már".

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor