Jóval a lakásárak mögött kullognak a keresetek

2017. február 26. vasárnap - 12:27 / piacesprofit.hu
  •    

A KSH legfrissebb adatai szerint a bruttó átlagkereset 6,1 %-kal, a nettó pedig 7,8%-kal növekedett 2016. január és december között. A bérek növekedésének üteme azonban egyelőre nem sokat segít a lakásvásárlókon. A lakóingatlanok ára ugyanis sokkal nagyobb mértékben emelkedett, mint a keresetek, jóllehet a hiteltörlesztők aránya a keresetkehez képest csökkent.

A KSH nemrég publikált adatainak értelmében a bruttó átlagkereset országos szinten 263 200 forint volt 2016. január és december között. A legmagasabb béreket a pénzügyi és biztosítási területen dolgozók kapták (519 000 Ft), míg a legkevesebbet a humán-egészségügyi, szociális ellátás területen kerestek (154 000 Ft). A nettó bérek tekintetében az átlagkereset országos viszonylatban 175 000 Ft volt, családi kedvezményekkel együtt 182 200 Ft. A lakásárak azonban mind az FHB lakásárindexe mind pedig az otthonterkep.hu statisztikái alapján ennél sokkal nagyobb ütemben emelkedtek. 2016-ban a nettó bérek ugyan 7,8%-kal nőttek, a lakásárindex és a kínálat átlagár alapján a lakásárak viszont 10-11%-kal.

Forrás: Otthontérkép.hu

Forrás: Otthontérkép.hu

2012-2016 között a nettó átlagkereset évente átlagosan csaknem 4%-kal növekedett, ehhez képest azonban az FHB lakásárindex majdnem 7%-kal, a kínálati árak pedig 5,4%-kal emelkedtek minden évben. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy az ország egyes részei között mind kereset mind pedig lakásár tekintetében igen lényeges eltérések lehetnek. (Elemzések szerint innen már csak lefelé vezethet az út a lakásárakban.)

Forrás:Otthontérkép.hu

Forrás:Otthontérkép.hu

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy egy ennyire borús helyzet közepette, mégis mitől pörgött fel ilyen mértékben a lakáspiac. Az utóbbi időszakban megfigyelhető tendencia számos tényező összjátékának köszönhető, úgy mint a CSOK, a válság utáni újjáéledés, az elhalasztott vásárlások beérése és a kedvező hitelezési lehetőségek.

“Sem a kereslet, sem az árnövekedés nem hagy alább a lakáspiacon, miközben a kínálat bővülése még mindig jelentősen elmarad a szükséges ütemtől. Az otthonterkep.hu felmérése szerint az új építésű lakásoknál a kisebb méretek lettek népszerűbbek, a túl magas ár miatt inkább a megfizethetőbb, 45-60 négyzetméteres lakásokat részesíti előnybe a többség. A potenciális vásárlók negyede viszont visszafordul a használt otthonok piacára és inkább ott igyekszik érvényesíteni a kedvezményeket. Itt eleve alacsonyabbak az árak és Budapest kivételével 7-10 százalékot tudnak lealkudni a kínálati árból” – fűzte hozzá Mester Nándor, az otthonterkep.hu vezető elemzője. A szakértő szerint a reálbér növekedésnek még legalább 4-5 évig kell a tavalyihoz hasonló üteműnek lennie minden évben ahhoz, hogy az új lakások ára elérhető közelségbe kerüljön a vevőjelöltek többségének. (Jelenleg 35 millió forint a vízválasztó a piacon.)

A forint alapú hitelek törlesztőrészletei 2012 óta csökkenő tendenciát mutatnak, vagyis a nettó átlagkeresethez képest fordított arányban változtak. Ez azt eredményezi, hogy a keresetből kisebb szeletet kell egy hitel törlesztésére szánni, tehát a lakásvásárlás előtt állók ennek szellemében bátrabban vághatnak bele hiteligénylésbe.