Jön a 10 százalékos alapkamat?

2008. december 11. csütörtök - 14:22 / piacesprofit.hu
  •    

A decemberi ülésen újabb kamatcsökkentés várható, ezért elképzelhető, hogy az alapkamat 10 %-os szinten búcsúztatja az óévet - elemez a Generali Alapkezelő.

“Önmagában az infláció, illetve annak várható pályája jóval alacsonyabb alapkamatot indokolna, ugyanakkor az ország sérülékenysége nem teszi azt lehetővé, hogy az MNB a fejlett piacok jegybankjaihoz hasonló nagy léptekben csökkentse az irányadó kamatszintet. Egy ilyen lépés a forint árfolyamának stabilitását (így közvetve az infláció alakulását is) veszélyeztetné, ugyanakkor az ország finanszírozhatóságát is kérdésessé tenné. A jegybank kommunikációja alapján a decemberi ülésen újabb kamatcsökkentés várható, úgy gondoljuk, hogy az alapkamat 10%-os szinten búcsúztatja az óévet. Ha az elkövetkező másfél hétben újabb pozitív hírek látnak napvilágot (ez a mostani inflációs adat is ilyen egyébként), akkor az sem kizárt, hogy a Monetáris Tanács egy 100 bázispontos vágást is megkockáztat.” – mutat rá Vizkelety Péter, a Generali Alapkezelő makrogazdasági elemzője.

“Az infláció csökkenése mindenképpen folytatódni fog, az energiaárak óriásit zuhantak az elmúlt négy hónapban és ennek hatása csak fokozatosan jelentkezik a fogyasztói árindexben. Ugyanakkor a potenciálistól nyilvánvalóan elmaradó gazdasági növekedés, a lakossági fogyasztásban jelentkező keresletcsökkenés szintén az árak emelkedése ellen hatnak.” – véli a szakember.

“Korábban azt gondoltuk, hogy 4% körüli szintre csökken az év/év alapon számított infláció decemberre, a novemberi adat fényében azonban megnőtt az esélye, hogy az említett adat hármassal kezdődjön. 2009-re, amennyiben nem változnak érdemben a leginkább meghatározó kondíciók, elképzelhetőnek tartjuk, hogy 3%-nál is alacsonyabb legyen a drágulás üteme. Ebben komoly változást hozhatna például, ha a világgazdaság folyamatai jelentősen javulnának, ekkor ugyanis a nyersanyagárak újra emelkedni kezdhetnének.” – tette hozzá Vizkelety Péter.