Jön a szűk esztendő az építőiparban?

2016. január 02. szombat - 18:05 / piacesprofit.hu
  •    

Az elkövetkező évben a magyar építőipar újabb 2%-os növekedése várható. Egyelőre alacsony a fejlődés láttán árrésüket emelő cégek aránya (18 %). Az elmúlt évhez képest viszont jelentősen, mégpedig 24 százalékról a jelenlegi 15%-ra csökkent azon vállalkozások száma, amelyek hajlandóak nulla nyereséggel megbízásokat vállalni – derül ki a CEEC Research elemző társaság a Generali biztosító közreműködésével készült felméréséből.

lassul az építőipar

Kép: Pixabay

A magyar építőipar teljesítménye az idén tovább fog bővülni. Az építőipari vállalkozások igazgatói az építőipari termelés volumenének újabb 2 százalékos növekedését prognosztizálják. Pozitív irányú fejlődésre (3,9 százalékos növekedésre) elsősorban a magasépítésben érdekelt vállalkozások képviselői számítanak. Ezzel szemben a mélyépítéssel foglalkozó vállalkozások igazgatói szerint rendelésállományuk mérsékelt, 1,8 százalékos csökkenése várható. Az építőipari cégek árbevételében is nagyon lassú, átlagosan 0,5 százalékos növekedésre lehet számítani.

Az építőipar utóbbi hónapokban végbement fejlődése a kapacitáskihasználtság lassú növekedését eredményezte. A magyar építőiparról készült legújabb, 2015. évi helyzetet felmérő tanulmányban a vállalatigazgatók 83 százalékos kihasználtságról számoltak be. Az előző évben ez hat százalékponttal volt alacsonyabb. Megfigyeléseink szerint a kapacitások kihasználtsága 2012-ben minimális szintre, azaz 59 százalékra csökkent. A teljes megfigyelt időszak alatt, tehát 2007-től számítva az idei eredmény mutatkozik a legjobbnak.

Az építőipari teljesítmény és a kapacitáskihasználtság növekedése a cégek esetében nem jelent automatikus árrés emelést. Az idei árrés mértéke átlagosan 13 százalék körüli szinten mozog. A vállalkozások nem egész egynegyede (23 százaléka) megerősítette, hogy előző évhez viszonyítva az igényelt minimális árrés alacsonyabb. A cégek szinte egyötöde (18 százaléka) nem zárta ki, hogy árrést emelt. Szakágazati szempontból vizsgálva a magasépítéssel foglalkozó vállalkozások megerősítették nyereségük növekedését (ezt az igazgatók 21 százaléka erősítette meg), az igényelt minimális árrés azonban mindkét szegmensben hasonló szinten mozog.

A tavalyi (2014-es) évtől jelentősen csökkent azon vállalkozások száma, amelyek hajlandóak nulla vagy negatív árréssel járó megbízásokat elvállalni. Számuk jelenleg a cégek 15 százalékát teszi ki. Egy évvel ezelőtt ezt a gyakorlatot minden negyedik építőipari vállalkozás igazgatója (24 százalékuk) erősítette meg. Nulla vagy negatív árréssel a mélyépítésben érdekelt vállalatok számolnak gyakrabban, mint a magasépítésben érdekeltek (21 illetve 13 százalékuk). Ugyanígy megváltozott a cégek belső szabályzatainak megsértéséhez való hozzáállása is. Egy évvel ezelőtt a belső irányelveit még minden harmadik építőipari vállalkozás (35 százalékuk) megsértette. Jelenleg az új megbízások elnyerése érdekében belső (kockázatkezelési) szabályzataikat megsértő vállalkozások aránya mindössze 15 százalékot tesz ki. Többségük ezt csak elvétve, vagy kivételes esetben teszi meg.

Kisegít a gödörből az áfacsökkentés
Idén októberben az építőipari termelés volumene 7,8 százalékkal volt alacsonyabb, mint egy évvel korábban – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal friss adataiból. Az egyéb építmények építése 23,5 százalékkal csökkent, viszont lakásépítéseket is magukban foglaló épületépítési alágazat 18,4 százalékos növekedéssel pozitív eredményt ért el. A lakásépítés jövőre 5 százalékra csökkenő áfakulcsa az ingatlan.com szakértői szerint még tovább erősítheti az utóbbi szegmenst.

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor