Jól rajtolt az év elején az üzemanyag-forgalom

2018. április 05. csütörtök - 11:30 / piacesprofit.hu
  •    

Februárban 6,5 százalékkal bővült a kiskereskedelem volumene az előző év azonos időszakához képest. A KSH adatközlése ezzel alulmúlta a 7,2 százalékos piaci várakozást, amely azonban meglehetősen nagy szórást mutatott, továbbá lassabb a januári növekedésnél is – derül ki az ING értékeléséből.

 

Mindazonáltal a februári adat nagyjából összhangban van az elmúlt 6 hónap átlagos teljesítményével, így azért aggodalomra egyáltalán nincs okunk.

Ami a részleteket illeti, az üzemanyag-kiskereskedelem alakulása volt az egyedüli, ami januárhoz képest javulást mutatott.

jelentősen dárgulhat a tankolás

Kép: SXC

A 9,8 százalékos év/év növekedés 2015 óta nem látott dinamikát jelent. Sőt az idei év első két hónapját nézve azt mondhatjuk, hogy rég nem látott erővel kezdte ez a szegmens az évet. Ennek két oka lehetséges: egyrészt a kedvező rajtot segíthette a februári üzemanyagár-csökkenés, valamint az, hogy általánosságban a gazdaság növekedése egyre inkább érződik a szállítási forgalom élénkülésében.

A benzinkút sehol sem rossz üzlet, de a gazdagoknál kicsit még jobb
Egy nagy nyugat-európai benzinkút csak az üzemanyag-eladáson évi 200.000 eurót kereshet. Norvégiában és Svájcban a legmagasabb a töltőállomások haszonkulcsa, Német- és Franciaországban átlagos, a legalacsonyabb Nagy-Britanniában.

Az élelmiszer és a nem élelmiszer jellegű boltok forgalmának növekedése lassult februárban az előző hónaphoz képest, rendre 3,8 és 8,5 százalékos év/év növekedést produkálva.

Az év eddigi kiskereskedelmi adatait látva elmondható, hogy a szektor jobban kezdte 2018-at, mint 2017-et, ugyanakkor a tavalyi év utolsó negyedévéhez mérve némi lassulást látunk. Ezen még változtathat, hogy a kormány március végén már folyósította a 10 ezer forint értékű Erzsébet-utalványokat, valamint a korai húsvéti vásárlások is húzhatják felfelé a márciusi adatokat.