Jól húz az építőipar

2019. április 19. péntek - 16:05 / piacesprofit.hu
  •    

Februárban 48 százalékos növekedést ért el az építőipar, ráadásul az ágazat jövőbeli teljesítményét meghatározó szerződésállomány is növekedett.

Az építőipar jelentős gyorsulást ért el: a januári 29,1 százalékos növekedés után 48 százalékos bővülést produkált februárban. A két fontos alágazat közül az út-, vasút- és infrastrukturális beruházásokat is magában foglaló egyéb építményeknél 65,4 százalékos volt a februári többlet, az épületépítések esetében pedig 39,4 százalékos volt az emelkedés.

építkezésen dolgozó emberek

Kép:Pexels

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az adatokat értékelve elmondta, hogy a bázishatás is befolyásolta az idei adatokat. „Tavaly januárban ugyanis több mint 40 százalékos növekedés volt, az ágazatban, februárban pedig 24 százalékos, ezért az idén februárban valamivel alacsonyabb bázishoz mérten következett be a jelentős bővülés”.

Az ágazatban folytatódhat a növekedés, elsősorban az épületépítéseknek köszönhetően.

Készülhetünk az ingatlanlufi durranására? Ez vár ránk a lakáspiacon
Mik a legfontosabb változások az új CSOK-nál, készülhetünk-e újra az ingatlanpiaci lufi durranására, illetve, hogy meddig fognak még emelkedni az árak – ezeket a kérdéseket vitatták meg szakértők a Lakás 2019 kiállítás részeként megrendezett Lakás Klub Extra programon.

Februárban ugyanis az épületépítésekre kötött új szerződések volumene 178 százalékkal nőtt, a hó végi rendelésállomány pedig 53 százalékkal volt magasabb, mint egy évvel korábban. Az egyéb építményeknél a hó végi szerződésállomány azonban 10,6 százalékkal esett vissza.

Németh Dávid erről elmondta: az egyéb építmények szerződésállományában az állami és uniós forrásokon alapuló beruházásoknak köszönhetően volt egy felfutás, ezek a fejlesztések már a kivitelezési szakaszban vannak és újabb megrendelések egyelőre nem érkeztek ebbe az alágazatba.

A szakember szerint a jelenlegi kilátások alapján az ágazat a tavalyihoz hasonló 20 százalék körüli bővülést érhet el 2019 egészében.