Itthon mennyit kell dolgozni egy BicMacért?

2018. május 30. szerda - 15:07 / piacesprofit.hu
  •    

Zürich a világ legdrágább városa, utána Genf következik. Hongkongban 12 percet kell dolgozni egy BigMac áráért, Nairobiban viszont tízszer annyit, míg egy iPhone X-ért a zürichi 38 órát dolgozik, a kairói ezret… Meglepő adatok az UBS-nek a világ 77 városára kiterjedő felméréséből.

A konszern 128 különféle árú és szolgáltatás felmérésével hasonlította össze az árakat, a béreket és egy átlagos család vásárlóerejét. Ennek tükrében a legdrágábbak rangsorában a két svájci város után Oslo, Koppenhága, New York és Tokió következik, míg Kairóban, Lagosban és Kijevben a legalacsonyabbak a létfenntartási költségek.

Zürich: a legdrágább a világon pixabay.com

Zürich: a legdrágább a világon
pixabay.com

A képet (amelynél nem számítják be a lakhatási költségeket) árnyalja, hogy a svájci városokban magas ugyan az árszínvonal, de nemzetközi összehasonlításban a bérszínvonal is a legmagasabb.

Sehol nem olyan jó élni, mint Bécsben
Idén is Bécs a világ legélhetőbb városa. Az osztrák főváros immáron kilencedik alkalommal került a Mercer előkelő listájának élére. A felmérés a világ összesen 231 városának életminőségét vizsgálta 39 kritérium alapján.

Tizenöt foglalkozás béreinek összehasonlítása alapján a keresetek a svájciak mellett Luxemburgban és Los Angelesben a legmagasabbak, míg Kairóban, Mumbaiban és Kievben a legalacsonyabbak. A legnagyobb vásárlóerővel rendelkező városok sorába a vezető európaiak mellett idén bekerült Bahrain fővárosa, Manama, valamint Hongkong.

A New York-i vásárlóerőt 100-nak véve az Chicagóban 106, Miamiban 122, Los Angelesben pedig 124.

Az óriási eltéréseket mutatja, hogy a kenyai Nairobiban több mint tízszer annyit kell dolgozni egy BigMac áráért, mint Hongkongban. A zürichi gond nélkül veheti meg a legújabb iPhone X-et, mert csak 38 órát dolgozik érte, a Buenos Aires-i viszont 470, a sangháji 306, a kairói pedig ezernél is több órát.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)