Itt vannak a részletek: most már biztos, hogy lesz adócsökkentés

2015. április 22. szerda - 14:40 / kfarkas
  •    

A kormány megkezdte a 2016-os költségvetési javaslat tárgyalását, a tervek szerint a végleges költségvetés május 16-ig kerül a Parlament elé. A korábban bejelentett adócsökkentés most már biztos, hogy benne lesz a tervezetben.

Kép: MTI

Az SZJA 16 százalékról 15 százalékra csökken, a sertéstőkehús áfája 5 százalékra csökken, a kétgyermekes családok adókedvezménye 2016-ban 12500 forintot lehet adókedvezményként igénybe venni, illetve a közigazgatási díjak is csökkennek, várhatóan 5-10 milliárd forint közötti értékben. Az SZJA 120 milliárd forint könnyebbséget jelent, az áfacsökkentés mintegy 25 milliárd forint kiesést jelent a költségvetésben (bár a gazdaság fe3héredése ellensúlyozhatja ezt a csökkenést), a családi adókedvezmény 15 milliárd forint könnyebbséget jelent a családoknak – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető kedden jelentette be, hogy a 2016-os költségvetés az adócsökkentés költségvetése lesz, 16-ról 15 százalékra csökkenhet az szja-kulcs, és 27-ről 5 százalékra mérséklődhet a sertés tőkehús áfája, továbbá a kétgyermekes családok adókedvezmény-mértékének növelése is szerepel az Nemzetgazdasági Minisztérium 2016-os költségvetési tervei között.

Az adócsökkentést érő kritikákra, miszerint a minimálbéren élők és az alacsony jövedelműek kevésbé járnak jól, Varga Mihály a műsorban úgy reagált: az elmúlt években sikerült bebizonyítani, hogy arányos adórendszerrel kedvezőbb egy ember számára akár többletmunkát vállalni. Ha valaki tízszer többet dolgozik, tízszer és nem tizenötször annyit adózik – hangsúlyozta.

A mindennapi megélhetéssel küszködők számára pedig a sertés tőkehús áfájának csökkenése hoz könnyebbséget a kormány tervei szerint. Utóbbival azt is szeretnék elérni, hogy fehéredjen a szektor, és a gazdaság általános állapota jobb legyen – mondta a miniszter. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a kedvezőbb adózási környezet nem azonnal, hanem pár hónapos késéssel fejti ki hatását, amikor a vállalkozók rájönnek: nem éri meg a termékkel visszaélni.

Zúg az adóforradalom, de jó ez így?
Az adórendszer régi, levitézlett intézményei mellé új, különadók érkeznek. A kormányzat változatos és eddig nem ismert módszerekkel áll elő az adóelkerülés elleni harcban is – legyen az akár a pénztárgépek bekötése a NAV rendszerébe vagy az EKAER bevezetése. Ráadásul mindez olyan szédítő sebességgel zajlik, amire a forradalom szó semmiképpen sem túlzó megfogalmazás.