Itt sem Magyarország vezeti a listát

2018. május 29. kedd - 14:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az Egyesült Államok a világ leginkább versenyképes állama, utána Hong Kong, Szingapur, Hollandia és Svájc következik. Magyarország 63 állam rangsorában versenyképesség szempontjából a 47. helyen áll.

A Svájcban és Szingapurban működő IMD Intézet évtizedek óta adja ki a legkülönbözőbb gazdasági és társadalmi tényezők alapján készülő rangsort. A sok éves tapasztalatok szerint a versenyképességben élen járó államok helyezése kevéssé változik.

Az IMD campusa imd.org

Az IMD campusa
imd.org

Az élbolyban lévő országokra általában jellemző, hogy az állam jelentős mértékben támogatja a közoktatást, a kutatást és fejlesztést, a kereskedelmet és vonzza külföldről a tehetséges embereket és alacsony a korrupció. A siker fő kulcsa mindenütt a színvonalas képzés és a tehetség támogatása.

A választások után sem vált ütemet a gazdaság
A Fidesz-KDNP újabb kétharmados többsége várhatóan maga után vonja az egycentrumú magyar modell korábbinál is markánsabb kiépítését. A versenyképesség folytatódó romlása, az EU-val való viszony kiéleződése, az EU-támogatások 2020 után csak mértékében bizonytalan csökkenése azonban nagy kihívást jelent e politika fenntarthatóságával kapcsolatban.

Az elmúlt időszakban egyre nagyobb szerepet játszik a digitalizáció. A vezető országok többnyire ebben is élen járnak, de vannak kivételek: Luxemburg, amely a 8. helyen áll a versenyképességben, a digitalizációban csak a 20.-on. Ugyanakkor Finnország, amely a 15. helyet foglalja el a listán, digitális területen a 4.-iket.

Általáos tapaszutalat az is, hogy a bizonytalan politkai viszonyok súlyosan befolyásolják a versenyképességet. Ezért került a sereghajtók közé Görögország (57.), Kolumbia (58.), Ukrajna (59) Venezuela és Brazília.

A listát egyébkénrt Horvátország és Mongólia zárja. Magyarország tavaly az 52., idén a 47. helyre került, a balti államok, Lengyelország., Szlovénia a harmincas helyeken állnak, Csehország a 29. helyre került. A térségből Bulgária, Románia és Szlovákia kapott rosszabb helyezést, mint Magyarország.