Indul a roham az adóvisszatérítésért

2016. december 15. csütörtök - 09:20 / PP/MTI
  •    

A tapasztalatok szerint az ügyfelek jelentős része decemberben igyekszik "feltölteni" nyugdíjbiztosításait, hogy a lehető legtöbb adókedvezményt érje el, ügyelni kell azonban arra, hogy a díjak időben beérkezzenek - hívja fel a figyelmet a CIG Pannónia Életbiztosító.

nem midnenki egyformán profitál az internetből

Kép: Fotolia

A biztosítónál tavaly decemberben 102 százalékkal nőtt a havi nyugdíjbiztosítás-kötések száma az évközbeni átlaghoz képest, és idén is hasonló “rohamra” számítanak. Habár a nyugdíjbiztosítást és az azután járó adókedvezményt egyre többen ismerik, a határidőkkel még mindig sokan nincsenek tisztában. Márpedig sok adóvisszatérítéstől eshet el, aki kicsúszik a határidőből – figyelmeztet a biztosító közleményében Sallai Linda, a CIG Pannónia termék- és üzletfejlesztési igazgatója. A jogszabály szerint csak azután a díj után jár adókedvezmény, amelyet a biztosító a befizető szerződésén december 31-ig jóváír. A másik gyakori hiba, hogy az ügyfelek elfelejtik feltüntetni az átutalás közleményében azt a szerződésszámot, melyre az adókedvezményt igénybe kívánják venni.

A közlemény kitér arra is, hogy a nyugdíjbiztosításoknál 2014-től igénybe vehető adókedvezmény jelentősen növelte a lakosság megtakarítási hajlandóságát. A CIG Pannónia Életbiztosító adatai szerint a nyugdíjbiztosítást választó ügyfelek átlagosan 45 éves korukban kötnek szerződést, és 20 éves időtávon szeretnék megteremteni a nyugdíjas éveikre szolgáló tartalékot. A kedvezmény bevezetésének évében 25 ezer forint körül mozgott az ügyfelek által befizetett havi átlagdíj, idén már közel 20 százalékkal magasabb. A nyugdíjbiztosítások után már a fiatalabb korosztályok is aktívan érdeklődnek, az ügyfelek között a 20 éves korosztály is képviselteti magát.

A magánszemélyek visszaigényelhetik a nyugdíjbiztosítási szerződésre befizetett rendszeres, illetve nyugdíjcélú eseti díjaiknak a 20 százalékát, de legfeljebb 130 ezer forintot. Ezt a megtakarítást a biztosítók a nyugdíjbiztosítási szerződésen jóváírják az ügyfelek részére. A maximális 130 ezer forintos adókedvezményt azok tudják igénybe venni, akik 650 ezer forintot fizetnek be nyugdíjbiztosításukra, és a kedvezmény maximális mértékének igénybevételére az adójuk fedezetet nyújt.

Heti egy-két napot nyugdíjasként is dolgozni fogunk
A magyarok többsége nyugdíjasként is dolgozna, leginkább azért, mert szeretne aktív maradni – derül ki az NN Biztosító kutatásából. Ám az aktív nyugdíjas éveket tervezők is legfeljebb heti egy-két napos elfoglaltságban gondolkodnak leginkább, ami nem válthatja ki az öngondoskodást, az előre tervezést.