IMF megállapodás: Mégis vannak feltételek?

2012. április 27. péntek - 12:41 / Sebők Orsolya
  •    

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) az MTI-hez eljuttatott közleményében reagált a magyar-EU tárgyalások fejleményeire. Ebben üdvözölte az előrelépést és egyúttal kijelentette: kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására.

Április 25-én az Európai Bizottság zöld utat adott a Magyarország és az IMF közötti hitelmegállapodásról szóló tárgyalások megkezdésének. A bizottság szerdai ülésén úgy ítélték meg, hogy Magyarország "elégséges lépést tett és kötelezettséget vállalt" ahhoz, hogy elinduljanak a hivatalos tárgyalások – derült ki a testület brüsszeli hivatalos közleményéből. A bizottság szóvivőjének szerdai bejelentése szerint az MNB függetlensége ügyében januárban indult kötelezettségszegési eljárást a bizottság kész lezárni, amennyiben a magyar parlament elfogadja azokat a törvénymódosító javaslatokat, amelyek tervezetét a kormány bemutatta Brüsszelnek.

Kép:PP archív
Kép:PP archív
Mérföldkő
Fellegi Tamás szerdán sajtótájékoztatón jelentős mérföldkőnek nevezte, hogy elhárultak az akadályok az IMF/EU-hiteltárgyalások megkezdése előtt. Korábban a tárgyalások megkezdésének legfőbb akadályaként emlegetett jegybanktörvénnyel kapcsolatban a tárca nélküli miniszter megismételte azt a kormányoldalról korábban többször is elhangozott kijelentést, hogy újabb jegybanki alelnök kinevezésére és a monetáris tanács bővítésére a jelenlegi vezetés mandátumának lejártáig nem kerül sor. Kijelentette azt is a jegybankelnök eskütétele és fizetése elvi kérdés, így a magyar kormány akár a bíróság előtt is megvédi erre vonatkozó álláspontját.

Jegybanksztori

Ennek tükrében némi meglepetést okozhat az IMF csütörtök esti reakciója, amelyben üdvözölte a Magyarország és az Európai Bizottság között zajló tárgyalásokon elért haladást. Az MTI-hez eljuttatott közleményben Iryna Ivaschenko, az IMF budapesti képviseletének vezetője az IMF hivatalos álláspontját így tolmáscolta: „A Nemzetközi Valutaalap (IMF) üdvözli a megállapodást és kész megkezdeni a hiteltárgyalásokat, amint a megfelelő lépések megtörténnek az MNB függetlenségének biztosítására”.

Bár korábban Ivaschenko a tárgyalások megkezdésének időpontjára vonatkozó kérdésekre rendre az EU megállapodást említette, mint feltételt, a mostani hivatalos állásfoglalását akár érthetjük úgy is, hogy az uniós „megbékéléstől” függetlenül, az IMF  mégis keményebb feltételeket támaszt.

Kérdés, hogy a valutaalap bizalmatlan, és csupán megvárja, hogy az EU által kért jegybanktörvény-módosításokat elfogadja a parlament, vagy azokban a kérdésekben, amelyekben az unió látszólag „megbékélt” – például a jegybanki vezetők fizetése, illetve az eskütétel – az IMF változatlanul módosítást szeretne.

Az IMF a mi barátunk
Orbán Viktor az MR1-Kossuth rádió 180 perc című műsorában pénteken azt mondta: először tisztázni kell, ki hogyan látja az ország helyzetét. A kormány továbbra is úgy ítéli meg, hogy az ország biztonságos működtetéséhez szükséges pénz rendelkezésre áll, ezért nem akar hitelt lehívni a valutaalaptól. A miniszterelnök azt mondta, a kabinet csak egy "nyilatkozatot" szeretne az IMF-től, hogy Magyarország számíthat egy biztonsági hálóra, ha az európai kötvénypiacon gondok adódnak. Jelezte ugyanakkor, hogy az IMF a hivatalos tárgyalások megkezdése előtt úgy látja, ténylegesen hitelre van szükségünk. Arra a felvetésre, hogy a valutaalap azért akarhat pénzt adni, mert így tud beleszólni a magyar gazdaságpolitikába, Orbán Viktor úgy reagált: "ez egy rosszindulatú értelmezés, az IMF a mi barátunk", írja az MTI közleményében.

Teljes siker

Orbán Viktor úgy ítéli meg, sikerrel képviselte Brüsszelben azt, hogy a kormány nem változtat a céljain, és csak az elérésükhöz szükséges eszközökről tárgyal. Az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában pénteken a miniszterelnök elmondta: az Európai Bizottsággal folytatott tárgyalásokon azt képviselte, hogy "mi nem vonunk vissza semmit, nem függesztünk fel semmit, és nem változtatunk semmit", írja az MTI közleménye.

Orbán Viktor hangsúlyozta: a jegybanki vezetők fizetésével és esküjével kapcsolatban sem engedett a kormány, és mivel az Európai Bizottság ezt tudomásul vette, ezek már nem vitás kérdések, a kért jegybanktörvény-módosításokat pedig rövidesen tárgyalni kezdi a parlament.

Rogán Antal, az Országgyűlés Gazdasági Bizottságának fideszes elnöke reálisnak tartja, hogy két-három hét múlva elinduljanak az IMF/EU- hiteltárgyalások Magyarországgal, és úgy vélte, a megállapodás a második negyedév végére meg is születhet. A hitelkeret elnevezésétől függetlenül a kormány továbbra is egyfajta védőhálóként tekint a csomagra, idézi az MTI a gazdasági bizottság fideszes elnökének a TV2 Mokka című reggeli műsorában mondott szavait.

Együttműködésre ösztönöz az EU

Az Európai Bizottság a Magyarországgal szembeni álláspont enyhítésével valószínűleg együttműködésre kívánta ösztönözni a magyar kormányt, és el akarta kerülni a magyarországi EU-ellenes érzelmek további erősödését – vélekedtek helyzetértékelésükben londoni felzárkózó piaci elemzők. Szerintük a harmadik negyedévben fejeződhetnek be a tárgyalások.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays Capital felzárkózó térségi elemzőstábja befektetők számára összeállított, Londonban pénteken ismertetett átfogó elemzésében annak a véleményének is hangot adott, hogy az EU-bizottság nyilván nem akarta "eltaszítani" Magyarországot. Mindemellett szerintük Brüsszelnek nem volt egyértelműen erős jogi alapja sem arra, hogy politikai feltételeket fogalmazzon meg egy pénzügyi jellegű támogatási program keretében.

Ugyanakkor a Barclays Capital londoni elemzőstábja szerint azonban ez azt is jelenti, hogy az Európai Bizottság alapállása a gazdasági jellegű kérdésekben nem feltétlenül változott, és emiatt a tárgyalások elhúzódhatnak.