IMF: Magyarország sokat fog szenvedni

2008. november 18. kedd - 09:24 / PP/MTI
  •    

Magyarország csak lassan fog felépülni a recesszióból jövőre a Nemzetközi Valutaalap (IMF) várakozása szerint: a gazdaság növekedése csak 2011 után érheti el a 3 százalékos szintet.

A washingtoni székhelyű nemzetközi pénzintézet hétfőn tette közzé a Magyarország számára megnyitott készenléti hitelkerettel kapcsolatos saját szakértői jelentését (staff report) a szervezet honlapján. A Valutaalap helyzetértékelése szerint a magyar gazdaság 2009-ben 1 százalékkal fog zsugorodni, 2010-ben pedig csak 0,6 százalékkal fog növekedni – olvasható a jelentésben. Az IMF szerint a magyar gazdaság növekedése csak 2011 után érheti el a 3 százalékos szintet Nyugat-Európának, Magyarország fő exportpiacának a lassulása, valamint a globális forrásszűkülés miatt.

A folyó fizetési mérleg hiánya a GDP 2 százalékára fog csökkenni jövőre az idén várható 6,2 százalékról, míg várhatóan a GDP több mint 4 százalékával fog csökkenni 2008 és 2009 között alapvetően a reál valutaárfolyam romlása és a lassabb növekedés miatt; a folyamatot főleg az import gyors összehúzódása fogja kiváltani – szerepel a jelentésben.

“A nehéz globális környezetben és alacsony belső kereslet mellett a gazdaság feltehetően csak fokozatosan fog felépülni” – értékelte a Nemzetközi Valutaalap, amelynek hitelkeretéért cserébe a magyar kormány a költségvetési hiány csökkentését és a központi kiadások lefaragását vállalta.

Ébernek kell maradni

A staff report azt is megállapította: Magyarország külföldi finanszírozási szükséglete magas marad annak ellenére, hogy jövőre meredeken zuhanni fog a folyó fizetési mérleg hiánya. Az országnak 2009 végéig várhatóan 39 milliárd euró teljes külső finanszírozásra lesz szüksége. Ennek egy részét a közvetlen külföldi beruházások, az EU-ból származó nettó pozitív tőketranszfer, a portfólió-áramlás, valamint a bankok és vállalatok külföldi forrásai fogják fedezni, így mintegy 20 milliárd euró finanszírozási rés marad.

Az IMF figyelmeztetett, hogy a monetáris politikának óvatosnak kell maradnia, mivel a jegybank a múlt hónapban 300 bázisponttal 11,5 százalékra emelte az irányadó kamatot. “Mivel fennáll annak a kockázata, hogy a globális forráshiány továbbra is lefelé nyomja a valutaárfolyamot (aminek inflációs következményei lehetnek), a monetáris politikának ébernek kell maradnia” – tartalmazza az értékelés.

Februárban ellenőriznek

Az IMF főigazgatója múlt héten elmondta, hogy az IMF kisebb szakértői küldöttséget meneszt decemberben Magyarországra, majd február környékén kerül sor a hitelprogram rendes felülvizsgálatára. Értékelése szerint az IMF-hitelkeret megnyitása óta “azt látjuk, hogy a piaci helyzet javulóban van” Magyarországon.

Dominique Strauss-Kahn, az IMF főigazgatója múlt csütörtökön Washingtonban azt mondta, hogy a magyar kormány erős gazdasági programot tervezett a pénzügyi zavarokra válaszul, és az IMF támogatta a programot a 12,3 milliárd eurós hitelkerettel. Ennek megnyitása előtt a Valutaalap szakértői Magyarországon jártak és a programról egyeztettek, beható tárgyalásokat folytattak különböző kormányzati szakértőkkel, a jegybankkal. A szakértők Washingtonba visszatérve összeállítottak egy szakértői jelentést (staff report), amelyben értékelték a magyar gazdaság állapotát, a folyamatok várható alakulását. Ez a jelentés került a magyar kormány kérésével (szándéknyilatkozatával) együtt az IMF igazgatótanácsa elé, amely megvizsgálta azokat és jóváhagyta a hitelprogramot.