Így mentenék meg az USA-t

2011. szeptember 09. péntek - 09:05 / PP/MTI
  •    

A munkavállalók és kisvállalkozók bért terhelő járulékának felére csökkentése, az új munkahelyeket teremtő vállalkozásoknak nyújtandó adókedvezmény, sőt, az ingatlantulajdonosok számára a záloghitelek újrafinanszírozásának megkönnyítése is szerepel abban a gazdaságélénkítő, elsősorban a munkahelyteremtést célzó törvényjavaslat-csomagban, amelyet Barack Obama amerikai elnök terjesztett elő csütörtök este a kongresszus két házának együttes ülésén.

 

Barack Obama Fotó: flickr
Barack Obama
Fotó: flickr

Az amerikai elnök által benyújtott, adócsökkentésből és a kormány által finanszírozott programokból álló 447 milliárd dolláros csomag azon túl, hogy csökkentené a munkavállalók és a vállalkozások adóit, infrastruktúra-fejlesztési programok révén építőmunkásoknak és tanároknak kíván munkahelyeket teremteni. Amerikában a munkanélküliségi ráta jelenleg 9,1 százalékos, ami miatt elemzők szerint a jövő évi választásokon kudarcot vallhat Obama duplázási kísérlete. Így a törvénycsomag elfogadtatása újraválasztásának szempontjából kulcsfontosságú lehet.

Az amerikai elnök kifejtette: az Egyesült Államok válságban van, ezért a honatyáknak véget kell vetniük a „cirkusznak" és tenniük kell valamit a gazdaság megsegítése érdekében. Ezt céloznák a munkahelyteremtő csomag intézkedései: a munkavállalók és kisvállalkozók bért terhelő járulékának felére csökkentése – ez utóbbi a csomag legjelentősebb, 240 milliárd dolláros tétele – a bért terhelő járulék csökkentése, az új munkahelyeket teremtő vállalkozásoknak nyújtandó adókedvezmény és az állami infrastruktúra-fejlesztési programok. A törvényjavaslatban szerepel továbbá a munkanélküliségi biztosítás 49 milliárd dollár költségkihatású meghosszabbítása, az iskolák 30 milliárdért való korszerűsítése és 50 milliárdnyi befektetés infrastrukturális projektekbe. Az elnök a piac élénkítése érdekében szeretné továbbá megkönnyíteni az ingatlantulajdonosok számára a záloghitelek újrafinanszírozását.

Az csomag életképessége az első reakciók szerint kétséges. Elfogadtatása esetén a gazdaság élénkülése Obama kezére játszhat a választási küzdelemben, de az elnök elvben akár abból is profitálhat, ha a csomag elakad a kongresszusban, mert akkor a törvényhozást okolhatja a nehézségek miatt.

Már nem favorit
Obama, aki a lakosság körében már csak 40 százalék körüli támogatottságoz élvez, az NBC és a The Wall Street Journal közös felmérése szerint már nem favoritja a 2012-es politikai erőpróbának, ezért magához kell ragadnia a kezdeményezést a republikánusokkal folytatott ádáz ideológiai küzdelemben.