Így osztja jövőre a kormány az uniós pénzeket

2013. augusztus 16. péntek - 11:05 / piacesprofit.hu
  •    

Megjelent a kormányhatározat az uniós programok lebonyolítását támogató intézményrendszer felállításáról. Jövőre a szakminiszterek és a megyei önkormányzatok felügyelik az uniós pénzek elosztását.

Lázár János viszi az NFÜ-t – Kép: MTI, Fotó: Beliczay László

A kabinet döntött arról, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben a 2007–2013-as irányító hatósági funkciókat ellátó egyes szervezeti egységek keretein belül hozzák létre a Tervezési Támogatási Munkaszervezetet. Egyúttal a kormány arra hívta fel a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy az érintett miniszterek bevonásával tegye meg a szükséges intézkedéseket, ideértve az “egyes közjogi szervezetszabályozó eszközök módosítását”, és biztosítsa a Tervezési Támogatási Divízió humánkapacitását – az erről szóló kormányhatározat a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg. (Az NFÜ megszüntetéséről már az év elején szó volt.)

A kormány határozata szerint a 2014–2020-as európai uniós programok végrehajtásában kijelölésre kerülő közreműködő szervezetek 2014. január 1-jétől az érintett miniszterek irányítása alá kerülnek. A kabinet döntése értelmében a regionális fejlesztési ügynökségek 2014. január 1-jétől a területileg érintett megyei önkormányzatok irányítása alá kerülnek.

A kabinet egyúttal arról határozott, hogy a divízió támogatása céljából és az irányító hatóságok 2014. január 1-jével történő zavartalan átvétele, illetve a szervezeti működési keretek kialakítása érdekében az irányító hatóságokat átvevő minisztériumokban jelöljék ki az átvételért felelős személyeket.

A kormány arra hívta fel az érintett minisztereket, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségben, az irányító hatóságok keretein belül kialakításra kerülő Tervezési Támogatási Munkaszervezetek bevonásával dolgozzák fel a társadalmi egyeztetés során beérkező észrevételeket, és bocsássák azokat a 2014-2020-as operatív programok tervezéséért felelős nemzetgazdasági miniszter rendelkezésére.

Nem tudni mennyit veszíthetünk

A csütörtöki kormányhatározat összhangban van azzal, hogy Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki az NFÜ vezetését augusztus 1-je óta kormánybiztosként látja el, hétfőn bejelentette: a kormány sürgős akciótervet dolgoz ki a 2007-2013-as uniós időszak forrásvesztésének megelőzésére, miután az EU az időszak 15 magyar operatív programjából 13-at egyelőre nem finanszíroz.

Csepreghy Nándor fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár szerint valós a veszélye annak, hogy 500 milliárd forint uniós pénz “bentragadhat” a jogvita miatt, egy név nélkül nyilatkozó bizottsági tisztviselő a más forrásokban megjelent 2,7 milliárd eurós (vagyis mintegy 800 milliárd forintnyi) „riogatást” túlzónak tartja. Lázár János pedig 50-100 milliárdos bírsággal számol cserébe a pénzek feloldásáért.

Agrárpénzeket fizethetünk vissza
Szabálytalanul elköltött 54 milliárd forintot kér vissza az Európai Bizottság a tagállamoktól, ebből Magyarországnak 2,5 milliárd forintot kell visszafizetnie az agrár-nyilvántartási rendszer és az ellenőrzés hiányosságai miatt. (A szabálytalan módon elköltött 180 millió euró harmadát a briteknek kell visszafizetniük, Lengyelországnak pedig 40 millió eurót kell visszaadnia Brüsszelnek.) Az agrár-nyilvántartási rendszer és az ellenőrzés hiányosságai miatt veszítünk el uniós forrásokat. Magyarországnak a földnyilvántartási rendszer, az úgynevezett Mepar hiányosságai miatt mintegy 5 millió eurót (másfél milliárd forintot) kell visszafizetnie az uniós kasszába. Emellett pedig Budapestnek körülbelül 3,2 millió euró (közel 1 milliárd forint) vidékfejlesztési támogatást is vissza kell adnia azért, mert Brüsszel úgy látja, hogy Magyarország nem minden esetben ellenőrizte megfelelően a támogatási feltételek teljesülését, vagy azért, mert a támogatás mértékét nem megfelelően számították ki.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor