Így is lehet: iskolákra és egészségügyre költik Coloradóban a fűre kivetett adót

2017. június 02. péntek - 06:00 / PP
  •    

Százmillió dollár folyt be a legalizált marihuánának köszönhetően, a derék colorádóiak ennyivel többet költenek idén oktatásra meg a kórházakra, illetve a hajléktalanok ellátására.

Colorado egyike annak a hét amerikai államnak, ahol legálisan lehet marihuánát termeszteni, eladni, illetve vásárolni és persze fogyasztani. A káros – és eddig pontosan fel nem mért – egészségügyi kockázatokat nem számítva mindenki jól jár, még maga az állam is, amely kevesebbet költ bűnüldözésre, ráadásul 105 millió dollárt szedett be 2016-2017 között a fűkereskedelemre kivetett adóval.

Lutri a marihuána, az IT a biztos pénz
A nemzetközi értékpapírpiacon egyre emelkednek a marihuana kereskedő cégek papírjai, az igazán biztos pénz viszont az online nagyágyúk, mint az eBay, vagy a Netflix hozhatják.

Colorado kormányzója, John Hickenlooper a napokban írta alá az ebből az adóból befolyt pénz felhasználását szabályzó költségvetést. E szerint a befolyt összeg nagy részét iskolákra, egészségügyre, megelőzésre, valamint a legális marihuána kereskedelem ellenőrzésére költik. De jut pénz a hajléktalanszállók és a mentális sérülteket ellátó intézmények bővítésére is.

(Vice)

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek